oxyr (1)

Само за 9 дни група приятели изградиха нова кислородна инсталация за КОВИД-болните в УМБАЛ Бургас

На снимките –  Кирил Кьовторов, Владимир Владимиров, Дамян Димитров

 

Само за девет дни петима приятели свършиха огромна работа и изградиха нова кислородна инсталация в УМБАЛ Бургас. Те дариха труд и материали, за да може тя да захранва с кислород новоразкритите пет КОВИД-отделения.  Звената се намират в терапевтичния корпус на болницата, в отделенията по ендокринология, ревматология, вътрешни болести, гастроентерология.

Медицинските стандарти не изискват там да има налична кислородна инсталация. Тя е нужна само в интензивни звена, реанимации и операционни.

Затова в първите дни на ноември, когато тези отделения се трансформират в ковидни, лекарите са изправени пред сериозно предизвикателство. Болните от КОВИД често имат дихателна недостатъчност и нужда от кислородно лечение, за да могат да дишат.

Към новите звена спешно са изпратени преносими кислородни бутилки и специални апарати – кислородни концентратори, които са мобилни и извличат кислород от въздуха. Дарители също осигуряват апарати. Това спасява положението, но не е достатъчно и силно напряга работата на медиците.

В този момент с ръководството на болницата се свързва бургазлията Владимир Владимиров. Научил за тежката ситуация от свои приятели – лекари и медицински сестри и пожелал да помогне с разширението на кислородната инсталация. Без да знае какво го чака.

„Смятахме, че е нужно да направим само допълнителни разклонения. Но се оказа, че трябва да изградим паралелна, втора инсталация, тъй като съществуващата не е проектирана за такива нужди и няма да има добро налягане“, обясни той. Приятелите му Кирил Кьовторов и Дамян Димитров без колебание решават да помогнат и да се впуснат в това „приключение“.

Кирил е водолаз и отлично знае какво е да останеш без кислород и да не можеш да дишаш. И тримата се занимават със заваръчни дейности и считат, че с помощта на други приятели и партньори ще успеят да се справят.

Сложната инсталация изисква сериозни инженерни изчисления, специфични материали и висококвалифициран труд. Най-тежко се оказва прокарването на трасето през тунел с диаметър по-малък от метър и с дължина 23 метра, в който трябва да влезе и работи човек. Това се прави, за да не се разкопава дворът на болницата, което пък би попречило на линейките.

„Бяхме петима приятели и колеги тук, през цялото време, надграждахме, влизахме в нови дилеми, решавахме ги. Нямахме право да чакаме седмици, когато хората горе не могат да дишат“, добавя Владимир Владимиров.

В пълно защитно облекло  мъжете работят непрестанно. Подкрепят ги и фирмите „Интерметал“, „Синхрон спорт“, „Линде газ България“, „ТИР инженеринг“, които осигуряват материалите. „Всички тези хора работиха и в неделя за нас, отваряха складове, правиха доставки за ден от други градове, носиха ни храна“, разказва Кирил Кьовторов. „Докато бях в отделенията, видях пълната всеотдайност на всички лекари и медицински сестри, благодарим им за всичко, което правят за болните“, споделя той.

Така за девет дни те успяват да направят нов газопровод, който обхваща 10-те етажа, разклоненията по етажите и етажните табла. Остава само да се свържат стаите и всяко легло, което в момента се извършва със собствени служители и средства на болницата.

Дарените материали и труд имат голяма финансова стойност, но желанието и всеотдайността, с което тези мъже помагат в този момент, са безценни. Ръководството на УМБАЛ Бургас и всички медици, които работят в тези звена, изказват своята голяма благодарност към Владимир, Кирил и Дамян, както и към техните колеги и партньори!

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *