448-256-koronavirus-gyrciia

Позиция на ПП“ПОДЕМ“ Относно борбата срещу COVID-19

 

Все по често природата на висок глас напомня на цивилизацията кое е първичното и кой в кого трябва да се вслушва .Днес с коронавируса природата показва жълт картон на човечеството за неговия начин на живот. Утре предупреждението може да е свързано с чистотата на въздуха, водата, с климатичните промени ,със социалните бунтове. Чрез законната си самоотбрана природата заставя хората, държавите, международната общност да се вразумят, да се коригират, да живеят нормално и солидарно. Без солидарност и без природосъобразност човечеството е обречено. Достигнати са пределни граници на човешката арогантност.

ПП“ПОДЕМ“ призовава българските граждани и всички пребиваващи в страната неотклонно да спазват мерките на Кризисния щаб и препоръките на МЕС. Според нас вярната политика за преодоляване на епидемията предполага пълна съгласуваност между парламент, президент и правителство. На предната линия срещу COVID-19  са не само парламентарните, но и извънпарламентарните политически сили, и цялото гражданско общество. В тази битка няма началници и подчинени. Извънредното положение не отменя върховенството на конституцията и правата на човека.

На този етап ПП“ПОДЕМ“ прави следните основни изводи и оценки на предприетата борба срещу настъпващата епидемия-COVID-19:

1.Установената през последните три десетилетия либерална здравна система е неспособна да води своевременна и успешна битка срещу подобни зарази. Героизмът на лекарите, зъболекари, медицински сестри и доброволци се сблъсква с кадрова и инструментална недостатъчност, с географски диспропорции и отсъствие на инфекциозни болници в областни центрове, здравето не е стока и пазарът  и доказа своята несъстоятелност. Днес всички се надяват изключително на държавата, но търговският характер на болничните заведения и дейност минира държавността и сам по себе си е не по малко смъртоносен вирус. Абсолютно неразбираемо е с 36 приети пациенти да се изчерпва капацитета на ВМА и Пирогов. Никой не знае колко апарати за изкуствена вентилация има в страната, как те са разпределени географски и налице ли са съответните специалисти. Да не говорим за маски и спирт по Аптеките.

2.Правителството действа бавно и хаотично няма необходимия капацитет и компетентност. Няма хоризонт за магистралата на човешкия живот. Ситуацията изисква здравните мерки веднага да се съпътстват от най сериозни социално икономически мерки. Епидемията ще отмине, но без жизнени социални и икономически организми няма възстановяване на нормалния човешки ритъм. Наблюдаваме, от една страна, как президентът Радев говори и настоява за срочни социално икономически мерки, а от друга страна-премиерът Борисов говори само за Радев. Когато сме във война срещу вируса не се пали фитила срещу президента като не се признава ролята му на главнокомандващ не само във военно но и в мирно време. Не трябва да се изолира институцията, която олицетворява единството на нацията. Очакваме не показни а адекватни стъпки на правителството ,бъдете наясно с бюджета и с неизбежността на неговата ревизия. Помогнете с много по конкретни мерки сектор по сектор, малкия и среден бизнес, бедстващите граждани за да има бъдеще родината. И махнете дразнещите правителствени и управляващи лица от ТВ екраните!                  И променете конфронтационния и надменен правителствен език.

3.Светът след  COVID-19  ще бъде друг. Днес всички виждат, че най успешна борба срещу вируса провеждат КНР ,Русия, Куба и Виетнам. Оттам идва и най голямата и навременна помощ за бедстващите, Коронaвирусът победи НАТО, спря неговите провокационни учения, а най големите Руски военни самолети кацат в Натовски военни бази, за да доставят медици и техническа помощ за спасението на цели народи. КНР помага на Италия, Сърбия…… и на цяла Африка. Светът наистина ще бъде друг, ЕС като неолиберален е в агония. Режимът на санкции е анахронизъм. Наложително е ново мироустройство, ново лицензиране на международните институции.

4.Във всяко общество по големи злини от коронавируса носят кретеновирусите -у нас и в чужбина. Дано те не се окажат прекалено много, което би затруднило общата борба за живот на планетата.

ПП“ПОДЕМ“ сигнализира всички свои членове и симпатизанти да се включат тотално в борбата срещу     COVID-19 .     Ние ще съдействаме на всяка разумна политика и добре премерени действия на държавата и Щаба.    Без паника и психоза, а с разум и воля!

22.03.2020г.                                                                                                                            ПП“ПОДЕМ“

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *