ERDOGAN-HAGHIA_SOPHIA-1200x628-resize-quadrant(C)

Остана ли „Света София“ музей на човечеството само на хартия?

В същата тази 1453 г. пада и последният непокорен от османските турци град на днешната територия на България – Несебър
Турският държавен глава, изглежда, не се отказва от дългосрочното си намерение да превърне музея, поставен под закрилата на ЮНЕСКО, в действаща джамия. Ще може ли? Последната идея на президента е по време на днешната петъчна молитва имами да четат стихове от Свещения Коран в „Света София“.
Поводът – 567-годишнина от завладяването на Константинопол от османските турци. Припомняме, че Турция обяви в четвъртък, че масовите молитви в джамиите ще се възобновят днес (29 май) като част от мерките за облекчаване на обществения живот заради пандемията от COVID-19. Междувременно в своя обширна статия най-старият турски ежедневник Cumhuriyet припомня историята на „Света София“, като подчертава огромното значение на храма за световната култура.
Вестникът пише още за спорния статут на музея от гледна точка на Турция, като коментира идеите на Ердоган за превръщането му в действащ мюсюлмански храм. Знаете, държавният глава многократно е провокирал Гърция с предложенията си за „Света София”. Известният с твърдата си подкрепа към политиките на президента и правителството вестник Yeni Şafak, от своя страна окачестви днешната церемония в културната институция като „историческа“.
Изданието коментира, че решението за четенето на молитви в музея е било взето на заседание на кабинета вчера. Реджеп Ердоган поясни още в своето изявление, че в „Света София“ ще бъде прочетена сурата „Ал Фатх“ („Победата“), 48-ата сура (глава) от Корана, а като допълнение към това ще бъдат проведени и молитви. И вестник Milliyet излиза със заглавие по темата: „Твой ред е, „Света София“, посочва изданието и подчертава, че „тъжният храм очаква свободата си“.
Вестникът уточнява, че днес, когато Турция ще изпълни първата петъчна молитва след пандемията, „Света София“ също очаква своите вярващи“. „Време е да бъде изтрито черното петно върху „Света София“, символа на завладяването на Константинопол“, пише още Milliyet.
Знаете, в същата тази 1453 г. пада и последният непокорен от османските турци град на днешната територия на България – Несебър. Храмът „Света София“ в Константинопол (днешен Истанбул) е построен през шести век като християнска църква. Статутът му на релегиозен мюсюлмански храм е свален през 1935 г., когато е обявен за музей и обект от световно културно значение.

„Света София“ се смята за един от символите на православието и на Византия, а намеренията за обратното ѝ превръщане в джамия, са чувствителна международна тема. Тя ескалира най-вече между Турция и Гърция като част от историческото напрежение между двете държави, което днес може да бъде усетено по въпросите с бежанската криза, статута на Кипърската република и проучванията на въглеводороди в Източното Средиземноморие.

Прочети още : https://www.actualno.com/asia/ostana-li-sveta-sofija-muzej-na-chovechestvoto-samo-na-hartija-news_1466893.html
© Actualno.com

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *