Диана Саватева

Общинските музеи ще бъдат равнопоставени с останалите

 

 

Министерството на културата е изготвило мотивирано предложение  общинските музеи да минат на държавно финансиране. Това заяви министър Боил Банов в отговор на въпрос, поставен от народния представител от ГЕРБ Диана Саватева.

„Това е една аномалия, която трябва да бъде поправена. Надявам се, че през следващата година общинските музеи ще бъдат на равна нога с останалите музеи, няма какво да се надявам, ще го направим“, бе категоричен министърът.

Саватева попита Банов за бъдещето на 55-те общински музея, чиято издръжка е ангажимент на местните власти, на заседание на Парламентарната комисия по културата и медиите в рамките на т.нар. блицконтрол, предвиден в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

„Отправих този въпрос за първи път през юни 2017 г., в началото на мандата, когато бях запозната с трудностите по издръжката на музея в Малко Търново.  Наясно съм, че министерството споделя позицията за равнопоставеност, това е от ключово значение  за общините с органичен финансов ресурс. Важно е тази позиция да бъде отстоявана докрай,  с достатъчно убедителни мотиви“, коментира народният представител.

Доброто състояние на музейната база в Малко Търново е едно от условията за развитие на исторически и културен туризъм, тук има интересни артефакти, а посетителите са от цяла Европа, допълни Саватева

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *