asdaszx

Незабравими мигове за несебърските „незабравки“в Барселона

ФГ „Незабравка“ при СУ „Любен Каравелов“ – Несебър – официален гост на 10 – тата годишнина на Българско неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – Барселона

Мара МОМЧИЛОВА                                                                                                      

    Незабравими мигове изживяха несебърските „незабравки“, които присъстваха на тържествата по случай  10-тата годишнина от основаването на Българското неделно училище в Барселона.

В емоционално слово по време на тържествения концерт,  директорката Стоянка Колева разказа за  създаването и утвърждаването на училището като средище на българщината, подпомогнато от Асоциация „Свети Георги“ за приятелство и сътрудничество Каталуния-България. Наградени бяха изявени учители и родители, допринесли за развитието на училището, за съхраняването на българската азбука, българската история, красотата на България и българския фолклор далеч от Родината.

В концерта взеха участие децата от вокалната група, от подготвителната група, от детската фолклорна група към училището, както и деца  от Българските неделни училища „Свети Седмочисленици“, гр. Реус и „Възраждане“, Йорет де Мар . Официални гости на празника бяха децата от ФГ „Незабравка“ към СУ „Любен Каравелов“ – Несебър . Ръководителката на групата Андиопа Цветкова връчи на директорката поздравителни адреси от името на кмета на Община Несебър Николай Димитров, благодарение на когото това пътуване стана възможно и от директорката на СУ“Л. Каравелов“ Тодорка Станелова.

Те пожелаха на учители и ученици да продължат своето дело за запазване на българския дух далече от Родината. За празника беше поднесен и подарък – картина на несебърския художник Йордан Йорданов , нарисувана специално за случая с пейзаж от града на ЮНЕСКО.

Несeбърската изява започна с кратка презентация, в която бяха показани успехите на групата. Пъстрата палитра от автентични носии и тракийски, пирински и шопски танци, поставени от хореографа Десислава Червенкова, предизвикаха вълнение и сълзи в очите на многобройната публика. „Незабравките“  получиха благодарствен адрес и специален плакет.  Концертът закри фолклорна формация „Гергьовден“, Барселона.

Изключително съдействие за цялостната организация на честването и за престоя на несебърските деца в Барсенона оказа Grupo Happy и лично   Илиян Пенев.

 

Print Friendly

Автор: Мара МОМЧИЛОВА


    • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *