768x432гожожгогаог

Настимир Ананиев: „Бонус-малус“ ще се превърне в златна кокошка

 

Неутралното ниво, от което се започва не трябва да надвишава 150 лв. за среден клас автомобил.

Цената на застраховката Гражданска отговорност се вдигна изкуствено миналата година покрай разширения кръг на заинтересованите страни при смърт от ПТП. Тогава цената скочи двойно, а след това кръгът беше законодателно стеснен от първоначално заявеното, но цената не падна.

Така че, преди да обсъждаме конкретика около „бонус-малус“, КФН да кажат колко ще е базовата цена, заяви по телевизия БЪЛГАРИЯ ОН ЕЪР Настимир Ананиев, експерт по пътна безопасност и лидер на Европейска партия Волт.

От наредбата не става ясно, когато си и водач и собственик трябва ли да плащаш два пъти Гражданска отговорност. Аз например попадам в тези две категории и нито е редно, нито логично да плащам два пъти, допълни Ананиев.

Като гледам заложените наказателни точки и провиненията, така предложената „бонус-малус“ ще се превърна в златна кокошка за застрахователите и няма да се случи нужната превенция беше категоричен председателя на транспортната комисия в 43-то Народно събрание.

Например при нарушението управление на МПС, което не е регистрирано по надлежен ред, попада казуса на електрическите тротинетки, ако на 3 януари, ви спрат да карате собствена такава и имате шофьорска книжка или сте собственик на автомобил ще получите 5 наказателни точки според предложението и 240 % по скъпа гражданска отговорност. Друг пример е предложеното нарушение отнемане на предимство по чл. 179, ал. 1, т. 5 от ЗДвП, където пише, „който не спазва предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и други средства за сигнализиране“, тук предложените наказателните точки също са 5 и оскъпяването ще е 240 %, но преди да започне да работи такъв режим трябва пълен одит на знаковата уредба в страната и оправяне на пътната маркировка. В доклада на държавната комисия за пътна безопасност от миналия месец се призна, че 70 % от пътната маркировка е в лошо състояние. Тогава нека първо оправим маркировката и направим пълен одит на знаците и тогава да въведем „бонус-малус“, разясни Ананиев.

Пълен одит на знаците е свързан и с превишената скорост и наказателните точки за нея, всеки един шофьор може да ви посочи знаци, които са забравени или останали стари от ремонти или скрити такива или неотговарящи на състоянието на пътя, които ако тръгне „бонус-малус“ ще се използват да пълнят джоба на застрахователите без никакъв ефект на превенция.

Другото, което не ми харесва в новите-стари предложения е, че бонуса е само 25%, бонуса трябва да стига до 50% , също така и шофьора със златен талон и осъдения убиец на пътя ще започват от едно и също неутрално ниво. Това не е редно, не и справедливо завърши Настимир Ананиев.

Print Friendly

Автор: Пресцентър на Европейска партия Волт


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *