44% от хотелиерите са затруднени да посрещнат разходите си. Това сочат данните от анкетата на Националния статистически институт, съобщи БНР.

Малко над една трета от тях заявяват, че в краткосрочен план могат да се справят с всичките си задължения, а останалите – че не могат да се справят без чужда помощ. Над половината от предприемачите в туристическия и хотелиерския бизнес са готови да предложат алтернативни периоди за осъществяване на резервациите на своите клиенти, сочи още проучването . 63% са декларирали намаление на цените на пакетните услуги, а 49 на сто – на нощувките.

Според анкетата, предприемачите, получили правителствена подкрепа, са готови да запазят дори и увеличат наетия персонал в краткосрочен план.

Хотелиери искат спешна помощ и среща с Борисов

Хотелиери искат спешна помощ и среща с Борисов

Браншът негодува срещу непредвидимостта на мерките

39% от работодателите заявяват, че приходите им са се запазили спрямо юни, докато близо 35 на сто декларират увеличение. Август бе основният месец, на който туристическият бранш разчиташе за „спасяване“ на сезона, който е повлиян сериозно от пандемията.

Припомняме, че по данни на Националния статистически институт (НСИ) на 11 септември бе съобщено, че над 60% намалява броят на отчетените нощувки в туризма в сравнение с 2019 г.

News.bg припомня, че на 14 юли хотелиерите поискаха спешна помощ и среща с Борисов. Причина затова бе COVID кризата, която удари финансово ресторантьорския и хотелиерския бизнес след влезлите в сила мерки на бившия здравен министър Кирил Ананиев.

На 10 юли по разпореждане на Ананиев бяха затворени всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито. Забранени бяха всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.