ABV-Gancheva_SN_1

Любомира Ганчева: Фрапиращата бедност в България

Любомира Ганчева: Фрапиращата бедност в България, белязала и 2018 година, може да бъде преодоляна. Управляващите обаче нямат воля за това.

 

Изразът, който описва България през отминаващата 2018 г., е фрапираща бедност. България е най-бедната държава в ЕС. По данни на Евростат 40% от българите (2,7 млн. души) са бедни. Минималната работна заплата след данъците и отчисленията се доближава до линията на бедността, а минималната пенсия за догодина е далеч под този праг.

Това заяви в ефира на „България он ер“ зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева. По думите й варианти за справяне с проблема, както и с все по-сериозната демографска криза има, но липсва воля от страна на управляващите те да бъдат възприети и приложени.

„Една от основните мерки, която предлагаме за борба с бедността и която е част от дългосрочните стратегии на АБВ за развитие на България, е въвеждането на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата, което ще гарантира ежемесечно между 50 и 60 лева допълнителен разполагаем доход на всеки работещ, без значение каква заплата получава.

Предлагаме и въвеждането на диференцирана (по-ниска) данъчна ставка за стоите от първа необходимост като някои лекарства, хляб, мляко, учебници. Това са тези продукти, за които българите изразходват основната част от доходите си (75%). Друга мярка, която от АБВ предлагаме, е преизчисление на пенсиите. Нещо, което не е правено от около 10 години.

На тези, които твърдят, че няма средства за такива мерки, ще припомня, че за 2017 г. бюджетният излишък бе в размер на 2 милиарда и 300 милиона лева. Голяма част от средствата могат да бъдат взети оттам, а оставяйки парите при хората, ще се повиши потреблението и вътрешното търсене на стоки. Това означава, че през ДДС тези средства отново ще се върнат в бюджета“, посочи Ганчева.

Тя припомни, че по времето на мандата си като парламентарно представена сила АБВ предложи стратегия за борба с демографската криза, която бе одобрена от правителството, но по нея за съжаление не се работи. Част от мерките в тази стратегия предвиждаха и въвеждането на безплатни детски ясли и градини. Идея, която бе отхвърлена от мнозинството в парламента, но сега започва все по–упорито да се налага, като едва ли не собствена от същите партии, които гласуваха срещу нея само преди две години.

Любомира Ганчева посочи още и, че България се нуждае от нов тип икономика. Такава на високите технологии, която произвежда продукти и услуги с добавена стойност, а не изнася необработени суровини. По думите й страната ни трябва да защити развитието на своята енергетика, която е наш традиционно силен отрасъл, да построи АЕЦ „Белене“ и да се пребори за собствена директна газова връзка с Русия. Проекти, които ще доведат до разкриването на десетки хиляди работни места и съживяването на цели региони.

В заключение зам.-председателят на АБВ коментира и внезапното решение на ръководството на държавата ни да закупи самолети F-16, взето буквално няколко дни след визитата на поредните американски чиновници у нас. „Озадачена съм, как може у нас да дойде заместник на помощника и помощник на заместника и ние отново да прекратим предсрочно една процедура, което тече вече сигурно 15 години, водени от неясни мотиви.

За мен това е липса на гръбнак. Липса на стремеж у нашите собствени управници да защитават националните ни интереси. Хората обаче вече искат да видят кой лично е отговорен за вземането на подобни решения. Затова нека да се отворят документите по процедурата за закупуване на нов боен самолет. Нека да се видят икономическите и др. параметри. Да се види и огласи кой персонално е отговорен за вземането на важни за България решения!“

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *