Т. нар. „публичен дълг“ към пенсионерите и към хората, които през следващите 40-50 години ще се пенсионират, е близо 200 млрд. лева. В резултат на реформата, която започна през 2015 година и ще продължи до 2037 година, с повишаване на пенсионната възраст, с повишаване на необходимия стаж за пенсиониране и вдигане на осигурителните вноски, този дълг ще намалее на 190 млрд. лева. Това е равно на близо 200% от сегашния БВП“.

Това поясни пред БНР проф. Йордан Христосков, бивш социален министър и бивш управител НОИ.
Той е автор на анализ за пенсионната система, на която е посветен годишният доклад на Института за икономически изследвания при БАН.

България наказва участието във „втория пенсионен стълб“

Според проф. Христосков в тази точка трябва да се търсят решения.

Ако търсим решения само в сегашната система, има някои резерви – осигурителните вноски, личните, да се плащат и от всички държавни служители, от тези в системата „сигурност“, но трябва да бъдат компенсирани справедливо; трябва да продължаваме да ограничаваме ранното пенсиониране. Целта е да се насърчи по-продължителната работа“.„Трябва да се реши и друг проблем – осъвременяване на старите пенсии”, допълни  проф. Йордан Христосков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg