Капачки на бъдеще фейсбук

Какво е „Капачки за бъдеще“?

 

Капачки за бъдеще е благотворителна инициатива  която ще се проведе за 4 път. Тя набира голяма популярност заради благородния смисъл, който е вложен в нея- закупуване на кувиози за недоносени бебенца и даряването им на нуждаещи се болници.

В страната има множество пунктове където могат да се предадат капачки стига те да са направени от подходящата пластмаса –  само HDPE – т.е. капачки и PET.

Пунктове за събиране на капачки

Капачки на бъдеще фейсбукМетални сърца- има поставени на множество места – както в градове , така и по села. Идеята им е хората, които са събрали определено количество  да могат по всяко време да ги преддат без да са обвързани с работното време на администрацията на съответното кметство или община. Всяка една благородна кауза заслужава да бъде подкрепена, но е важно да се отбележи, че не всички поставени сърца са за каузата „Капчки за бъдеще“.

Училища-  нещото което трябва да  направитe е да се регистрирате ( на платформата Ucha.se) и да изберете отговорник, който да следи колко пластмаса се събира всеки месец. За закупуването на един стационарен кувиоз са необходими 20 тона капачки. По данни на последното претегляне от училищата на 13.08.2019г. са събрани 4067кг. Следващото измерване ще бъде на 10.09.2019г.

Частни пунктове – всеки, който желае може да събира и после да ги предаде на сборните пунктове.

Следващото голямо предаване ще бъде на 29 септември от 09:00 до 17:00 в София на паркинга до  площад“ Александър Първи „пред Мавзолея. Организаторите и създателите на инизиативата Лазар Радков и Мартина Йорданова призовават всички  да донесат събраните от тях капачки. В по-големите градове също ще има пунктове, които ще бъдат обявени най-скоро време.

Резултата досега

Събраните капачки се продават за рециклиране, а парите от тях се влагат в закупуване на кувьози, които организаторите даряват на малки болници.

За близо две години от началото на кампанията са събрани средства за закупуването на 19 кувиоза . Подменят се такива, които са на възраст 30-40 години.  Идеята е да няма по-стар апарат от 2000 година.

Фокусът на кампанията е насочен към малките общински болници, защото те са имали крайна нужда. През 2017г. областните болници по линия на Норвежкия финансов механизъм са получили 132 кувиоза. През есента ще бъдат дарени 5 транспортни и 3 стацинарни.

След есенното събиране фокусът ще се насочи към закупуването на транспортни кувиози. Цената им е около 15 000 лева, докато базовите са 7000 лева. Ще бъде дадена и заявка за рекорд на Гинес за най-много събрани пластмасови капачки.

Повече информация за благотворителната кампания може на намерите на фейсбук страницата „Капачки за бъдеще“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *