3

Изключително рядък бял лопен цъфна в ПП „Странджа“

 

 

Изключително рядък Бялоцъфтящ лопен разцъфна това лято край Малко Търново, м.Пряслопът, на 500 м. н.в. Растението е високо два метра и е изключително красиво. Ботаниците в България споделиха, че тази мутация се среща много, много рядко и е уникален шанс да бъде видян такъв индивид.

Пръв вижда лопена-албинос тази година служителят на ПП „Странджа“ към Изпълнителната агенция по горите Видко Йовков. Последният бял лопен на територията на Парс „Странджа“ е бил видян през далечната 2004 г. в м.Петрова нива от ботаника Спас Узунов.

Лопенът /Verbascum Thapsus/ представлява двугодишно влакнесто-мъхесто растение с дълбок корен, което принадлежи към семейство Живеничеви. През първата година лопенът образува розетка от листа, а през втората година образува окосмено право стъбло, което има заострени и окосмени листа.

1-3Цветовете на лопена са жълти и едри. Разположени са на върха на стъблото в клас с формата на пирамида. Чашката и венчето на лопена са петделни. Тичинки са пет на брой, срастнали с венчето. Плодът на лопена е многосеменна кутийка. Лопенът е познат и с наименованията богородична хурка и овча опашка.

Лопенът вирее в песъчливи и тревисти места, край ниви, ливади и храсталаци. Среща се до 2000 метра надморска височина. Разпространен е в Европа, Кавказ и Северна Африка.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *