IMG_6257(3)

Доброто срещна добро в Бургас

„Съдбата се усмихва изненадващо, винаги когато най-малко очакваш!” е максимата, която от днес ще бъде водеща в живота на 45 годишен мъж, загубил преди близо два месеца голяма парична сума в центъра на Бургас. Щастливецът, чиито пари бяха върнати до стотинка от благороден бургазлия, изцяло провери истинността на това жизнено правило и то в неочакван момент.

Историята започва прозаично – с изповядване на сделка пред бургаски нотариус. Мъжът, обичайно прецизен и точен при срещите си, е изправен пред ежедневното предизвикателство за бургазлии – паркирането в централна градска част. Леко напрегнат, опитвайки се да стопи минутите закъснение, поставя в джоба си сумата от 3 500 лв. и прибягвайки до офиса на нотариуса, търпеливо изчаква реда си за изповядване на сделката. Не всеки път обаче нещата са перфектни, защото клиента преди него закъснява във времето и след почти 25 минутно отлагане, идва време и за изповядване на покупко-продажбата. Моментът на истината настъпва повече от неочаквано – 45 годишния мъж установява липсата на паричната сума, съобщава за обстоятелството на нотариуса и напуска офиса му с идеята да се върне по пътя до паркирания си автомобил.

Логично парите липсват.. А, и кой би оставил голямата парична сума да лежи на пътя? Изправен пред неоспоримия факт на загубата мъжът се примирява, все пак изповядва сделката и се прибира у дома без надежда и желание дори да информира полицията за изгубените пари. Оптимист по душа и с убеждението „че щом така е трябвало да стане, нищо не може да се промени”, усмихнатия 45 годишен мъж не унива, а продължава битието си, подкрепен от семейство и близки приятели, но които все пак разказва историята за да си вземат поука.

Междувременно в Първо Районно управление – Бургас се случва нещо странно – бургазлия предава сумата от 3 500 лв., като в детайли обяснява къде, кога и по какъв начин я е намерил. Подписва изготвените приемо-предавателни документи, но отказва да влезе в „светлините на прожекторите”, ако собственика на парите се намери, воден от благородството и скромността си. Минават напрегнати дни за полицейските служители – провеждат се множество издирвателни действия, преглеждат се видеозаписи, разпитват се свидетели.. Мистерията обаче остава неразкрита – до самоличността на притежателя на парите не се стига.

Последният и ключов ход, близо месец след връщането на парите, е съдействието на медиите, които да оповестят факта за намерената парична сума и издирването на нейния притежател. Публикациите са факт, вълнението сред журналистите е осезаемо. Самоличността на собственикът на парите обаче все още е неясна. До момента, в който по случайност, на журналистическите материали не попадат приятелите му.

Препращат му полицейския призив и мъжа, без да таи особено големи надежди, решава да се яви в Първо Районно управление – Бургас и да оповести загубата на сумата от 3 500 лв., точно упоменавайки купюрите на банкнотите, денят, часът и мястото където ги е изгубил. Без съмнение това е собственикът – положителна развръзка за поредния заплетен случай.

Близо два месеца след загубване на парите притежателя им отново е в полицията – този път за да си ги вземе физически. Леко разочарован е от факта, че бургазлията, който ги намерил не е дошъл лично да се запознаят и да получи благодарностите му. Желанието му е повече от нормално – да му дари сумата от 1 000 лв. Научавайки повече за своя „ангел хранител” 45 годишния собственик на парите решава да се презастрахова и вписва втора своя воля в случай, че благородния бургазлия откаже да получи сумата от 1 000 лв., а именно с парите да се финансира паметна плоча на фасадата на Първо Районно управление – Бургас в почит на загиналите при изпълнение на служебния си дълг полицейски служители Атанас Градев и Йордан Илиев.

Така и става – воден от природната си скромност, голямо сърце и благородна душа, бургазлията научавайки за волята на притежателя на парите, отказва дарените му 1 000 лв. в полза на паметната плоча на служителите на реда. С усмивка се разделя с ръководството на Първо Районно управление – Бургас връчило му благодарствен адрес от Директора на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов, като си пожела добрите дела през 2023 година да продължат да се множат, а полицейските служители да имат по-малко работа.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *