2 press (18)

ГРАФИТИТЕ В НЕСЕБЪРСКИТЕ ЦЪРКВИ

 

 

Върху стенописите и по фасадите на четири средновековни църкви в Несебър – „Св. Йоан Алитургетос”, „Св. Стефан”, „Св. Спас” и „Св. Тодор”, през различни исторически периоди, са врязани няколкостотин графита. Те попадат в хронологическите граници XIV в. и първата половина на XIX в., но основната група са XVII в. – първата половина на XIX в. Повечето от тях са изображения на кораби и представляват важен извор на информация за корабоплаването, корабостроенето, презморските контакти, поминъка и светогледа на нашите предци.

От 2018 г. изследователски екип от Музей „Старинен Несебър” и Центъра за подводна археология – Созопол, ръководен от Здравка Георгиева, с финансиране от Министерство на културата и подкрепа на фондация „Балканско наследство“, предприе редовни проучвания.

1 press (17)Един от съвременните методи за документиране на графитите от несебърските църкви е рефлексно-преобразувателна фотография (RTI). За този метод е характерно, че използва серия от поне 60 стандартни кадри на даден обект, заснет с помощта на стационарна камера и насочен светлинен поток от различен ъгъл и еднакво разстояние.

Целта е заснемането на тези интересни паметници със съвременни техники за археологическо изследване и документиране, и в крайна сметка създаване на дигитален архив на графитите. Така тези паметници, които с течение на времето постепенно се разрушават и изчезват, ще бъдат дигитализирани и ще бъдат публикувани по съвременен и общодостъпен начин.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *