georgi_angelov1 (1)

Бургазлии, последвайте примера на Георги от Айтос и дарете кръв за лечебна плазма

 
 
От 2 декември  в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас всеки, преболедувал КОВИД, може да дари кръв за извличане на реконвалесцентна плазма. Плазмата се прилага в лечението на други пациенти с КОВИД и има помага да оздравеят.
Заради сериозния обществен натиск и множеството призиви УМБАЛ Бургас бързо организира работата си и направи така, че даряването да е възможно в Бургас. Ако повече хора дарят, тук, в болницата ще има плазма, която за минути може да стигне до нуждаещите се. В момента плазма за болни се търси в други градове и пътува оттам, което забавя прилагането й.
Днес, в първия ден от старта на кампанията, дойдоха трима оздравели от КОВИД, които пожелаха да дарят кръв за плазма. Единият е Георги Ангелов/на снимката/, който пътува от Айтос, воден само от желанието си да помогне на непознат. Георги е дарявал кръв много пъти, познава процедурата и сподели, че се надява много хора да последват неговия пример.
Разбрал е за инициативата от медиите, няма познат или близък, който да боледува в момента, а дарява, защото вярва, че ако повече хора направят същото, в Бургас ще има достатъчно запаси от кръвна плазма за всички нуждаещи се.
Процедурата по даряване на кръв за извличане на лечебна плазма продължава около половин час с попълване на всички документи. Не са нужни предварителни изследвания. Достатъчно е човек да има желание, да е преболедувал и да дойде на място в някой от дните в графика.
Кръвта се изпраща в Стара Загора, където се изследва и се разделя на две – реконвалесцентна плазма и еритроцитен концентрат, който също се прелива на нуждаещи се пациенти. Така всеки дарител ще помогне минимум на 2-ма души.
Графикът за даряване на кръв за извличане на реконвалесцентна плазма е следният: 4,8,10,14,16,18,22,23,29,31 декември – от 7.30 до 10.30 ч. Дарителите трябва да са здрави, на възраст от 18 до 65 години и да не пият лекарства в момента.
Телефон за информация: 0879 357603
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *