14 % ръст на туристите в България за първите 5 месеца на годината, сочи статистиката. Над 2 млн. българи и чужденци са били по нашите курорти и други места, обяви пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова.

През месец май се наблюдавал ръст на руските туристи – около 28 %, на германските – 35 %, както и на поляци и унгарци – около 15-20 %.

„Очакванията за сезона са изключително положителни, като от всички целеви пазари регистрираме ръстове от 10 % нагоре”, коментира Ангелкова.

Украинци, молдовци, беларуси искат да работят в туризма ни

Украинци, молдовци, беларуси искат да работят в туризма ни

Вносът на кадри от трети страни може да реши проблема с недостига у нас

По думите й до момента регистрираният ръст от руския пазар е около 30 %, на база издадени визи и данни от Гранична полиция. Ресорният министър очаква за лятото средният ръст за руския пазар да се движи около 20-30 %.

Около 20 % повече германци се очаква да изберат България през лятото. Ръст се очаква и при Полша – 20%, Чехия – 15%, Унгария и Словакия – по 10%, Словакия, Израел – 15% и Франция – 10%, Турция – 15%.

„Всички пазари, които са важни за нас, регистрират към момента ръст за летния сезон”, коментира Николина Ангелкова.

За миналата година 950 000 гърци са посетили България, а 1 млн. българи са били в Гърция. „Ние сме близки по показатели”, поясни тя.

През миналото лято 250 000 българи са почивали в Гърция. 600 000 българи обаче са предпочели нашето Черноморие. Дестинацията е личен избор, смята министър Ангелкова.

Изключително важно за нас е да осигурим сигурността и безопасността на туристите”, коментира Ангелкова в отговор на въпрос на News.bg за това, какво влияние оказва криминогенната обстановка по Черноморието върху избора на туристите.

Според нея дали една дестинация е сигурна и безопасна, е основно при нейния избор. „На всички срещи, които сме имали – както с големи туроператори, така и на политическо ниво, въпросът за сигурността на туристите е поставян на първо място”, увери Ангелкова.