18(28)

Туризм : България е повече резервен вариант, а не осъзнат първи избор

Предлагаме нискобюджетен продукт за масова консумация

През летния туристически сезон областта е била посетена от 1451 450 чуждестранни граждани, сочи анализът на Бургаската регионална туристическа камара. Постигнат е ръст от 3.18% спрямо предходната година. Част от държавите, чиито туристи почиват у нас, като Германия, Чехия, Англия Франция Швеция и други бележат ръст.

„Доброто представяне на големите европейски туроператори, чрез които България реализира голяма част от туристическия ръст, е в основата на успеха. Това обаче не е заслуга на страната, а преориентиране на пазарите», коментира Иван Иванов, председател на БРТК.

В анализа се подчертава, че туристическия поток в областта е разнообразен, благодарение на големите 4- и 5-звездни Спа и балнеокомплекси. Засили се конгресения, спортен, фестивален и детско-юношески туризъм, които помагат за разнообразност от националности. Но основният приход от туристически услуги остава на летния туризъм. Той заема между 85-90%. За това се съсредоточава дейността на фирмите от юни до септември.

Има съществена промяна в профила на туристите от Великобритания, Дания, Нидерландия, Норвегия, Швеция и Финландия. Младежите и хората от най-ниския сегмент вече са малцинство. Все повече са семействата и средната класа, които записват пътуванията си значително по-рано, разполагат и харчат повече средства, но са и доста взискателни.

За дестинации като Обзор, Свети Влас, Несебър, Равда, Поморие, Созопол, Приморско, Китен и Царево положителен показател е и увеличаване на средната цена на стая в евро на ден. Това доведе до рязка промяна на стратегиите и въпреки сключените договори, да се оферират пакети за индивидуални туристи.

Най-бързо и обективно реагира българския пазар. Никога до сега в тези южни селища собствениците на хотели и ресторанти не са достигали такива стойности на приходите от българския гражданин. Нашенецът е станал доста взискателен, а на моменти дори капризен. Заплаща, но изисква неща, които вече е виждал по света. Това налага преразглеждане приоритетите и политиката на обслужване.

През май се говореше за ръст от 15 – 20%, но реалността се оказа различна.   От декември до април се извършиха масови резервации на чуждестранните пазари за дестинация Южно Черноморие поради намаляване цената на пакета, а през май на пазари като Чехия, Словакия, Германия и други почти не бяха продадени пакети. Закъсня подготовката на сезона. Активният туристически сезон за хотелите 3- 4 и 5 звезди започна през първата десетдневка на юни.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *