222

Северният плаж в Слънчев бряг ще се бори за „Син флаг“

Северният плаж в Слънчев бряг влезе в битката за Син флаг. Фирмата-наемател „Булимпекс АД“ е подала документи и официално кандидатства за най-високия екологичен приз. Ивицата вече е изрядна и отговаря на всички международни критерии за чистота. За по-малко от два месеца новият наемател успя да покрие световните стандарти за „Син флаг“,похвалиха се от там.

2004Първата комисия от Международната организация приключи инспекцията в края на миналия месец, а през идващата седмица се очаква да бъде направена и втората проверка, която е окончателна.  Комисиите проверяват стриктно по 32 критерия, най-важни сред които са чистотата на морската вода, пясъка, безопасността на туристите и екологичния мениджмънт.

Дали ивицата ще получи международния „Син флаг“ ще стане ясно в началото на следващата година.  Амбицията на новия стопанин – „Булимпекс АД“ е Северния плаж в курорта да се превърне в пясъчната перла на българското черноморие.

 „Положихме огромни усилия и продължаваме да работим, за да приведем плажа в изряден вид и да отговаря на законовите изисквания. Всички знаем, че това беше най-проблемния плаж, но за краткото време с което разполагахме успяхме да решим почти изцяло проблемите.

Единствената неизрядност в момента е свързана с това, че по пясъка има повече обекти от допустимото, за което не ни достигна времето. От 5-ти май, когато приехме ивицата до 15-ти май, когато влезе в сила забраната за строителство успяхме да премахнем близо 1500 кв.м. незаконно построени обекти. След края на туристическия сезон ще бъдат съборени и останалите заведения, които са извън одобрената схема“, заявиха от стопанисващата фирма.

Вече е готов проектът с новата визия и инфраструктура за следващия сезон. Ще бъдат изградени допълнителни подстъпи за хора с увреждания и санитарни възли за туристите със специални потребности.

Отличието Син флаг, за което се бори пясъчната ивица, ще я нареди в топ класацията на най-добре уредените морски плажове в световен план,смятат концесионерите. Сертифицирането по програмата „Син флаг“ дава шанс всички плажове да сверят политиката си на управление със световните стандарти и да премерят сили помежду си.

„Убедени сме, че ще се справим и ще получим високия екологичен приз, а най-проблемният плаж ще бъде сочен като образец“, коментираха от ръководството на стопанисващата фирма.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *