ZLazur10003

По-малко туристи и по-високи цени в хотелите през януари

Въпреки прогнозите на Министерството на туризма за ръст на туристите и през тази година, националната статистика отчете по-малко туристи и нощувки, но по-високи цени в хотелите през януари спрямо година по-рано.

Нощувките в местата за настаняване у нас са били 334 хиляди през януари. Това е с 2.4% по-малко спрямо същия месец на 2016 г.  По-голямата част от тях (61%) са реализирани от българи, които са отсядали предимно в хотели с една, две и три звезди. Средно са имали по две нощувки.

Чужденците се настаняват у нас предимно в хотели четири и пет звезди и остават за три нощувки.

Най-голям брой туристи е привлякла София – общо 70 хил., от които близо 42 хил. са чужденци. Следват област Благоевград (64.5 хил.), Софийска област (35.3 хил.) и област Смолян (31 хил.), където са и повечето ни планински и ски курорти.

Въпреки спада на туристите, приходите от нощувки растат – с 5.5% до 41.6 млн. лева през януари. Повече са приходите и от чуждите граждани (с 8.8%), докато от българите се увеличават с 1.14%.

През януари 2017 г. в страната са работили 1797 места за настаняване с над 10 легла – хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места. Броят на стаите в тях е 54.5 хил., а на леглата – 109.5 хиляди.

В сравнение с година по-рано общият брой на местата за настаняване намаляват с 1.8%, а на леглата в тях – с 1.7%.

Print Friendly

Автор: mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *