България ще посрещне повече чужди туристи през Великденска седмица в сравнение с миналата година. Най-много посещения се очакват от съседните страни – Гърция, Македония, Сърбия и Румъния. Туристите от тях ще пристигнат предимно с личните си автомобили или с автобусен транспорт.

По данни на летищата София, Пловдив, Варна и Бургас се очакват да бъдат извършени 523 полета покрай Великден, което е ръст от 12.2% спрямо миналата година. Най-много полети ще има от Великобритания (85 броя, ръст от 39.3%) и Германия (80 броя, ръст от 14.3%). Значително увеличение има от Италия и Испания, съответно 54 полета и ръст 42.1% от първата дестинация и 35 полета и ръст 40% от втората.

Останалите държави, от които се очакват повече туристи са от Австрия (41 полета и ръст 2.5%), от Франция (21 полета и ръст 10.5%), от Полша (17 полета и ръст 13.3%) и от Холандия (15 полета и ръст 15.4%). Само на Летище София ще бъдат извършени 466 полета, което е увеличение с 22% спрямо същия период на миналата година.

Значителен брой от пътниците ще бъдат българи, които живеят и работят в чужбина. Но с тези полети се очаква да пристигнат и по-голям брой чужди туристи от изброените държави. Най-много посещения ще има в София, Пловдив, Варна и Бургас. Част от чуждестранните туристи ще отседнат в курортите или ще предприемат пътуване във вътрешността на страната с цел културен и религиозен туризъм.

Например интересът на германците за прекарване на великденските празници у нас обхваща най-вече градове, до които летят нискотарифни авиокомпании. Проучването на програмите им показва, че са планирали да посетят София, като предвиденият престой е 2-3 дена, включващ разглеждане на забележителностите в града и отиване до Рилския манастир или Пловдив.

Голям интерес от чуждите туристи се наблюдава към зимните курорти Банско, Боровец и Пампорово, в които още може да се карат ски. По Черноморското крайбрежие най-много се очакват посещения на румънци в Златни пясъци, Албена, Балчик, Варна, Слънчев бряг, Несебър.

Само в област Варна ще пристигнат около 20 хил. туристи от Румъния. За целия месец април прогнозите са общият брой посещения на чуждестранни туристи в България да надхвърли 400 хиляди.

По отношение на българските туристи се очаква по-голямата част, да осъществят пътувания в рамките на страната за празника. Предпочитани дестинации от българите, избрали да посрещнат Великден в чужбина, са Гърция, Македония и Сърбия, но значителен брой планират да пътуват до Италия, Испания, Германия.

Очаква се общият брой българи, пътуващи в страната с цел религиозен туризъм, почивка и ваканция, гостуване на близки и познати и пътуващи в чужбина, да надхвърли 450 хил. в периода около Великден.

Туристически пътувания ще предприемат жителите както на големите градовете, така и на малките населени места, като в най-общ план основният поток ще бъде насочен от столицата и областните градове към малките населени места с развит туризъм, както още към зимните и спа курорти.

По Великден сред водещите мотиви за пътуване е религиозният туризъм. При по-младите той често се комбинира с почивка и ваканция, а при по-възрастните туристи – с цел посещения на близки, познати. Традиционно засилен е интересът към големите манастири в България – Рилският манастир, Бачковският манастир, Дряновският манастир, Троянският манастир и др.

Най-често религиозният туризъм се комбинира с културен, като интерес има най-вече към дестинации като Велико Търново, Ловеч, Пловдив, Троян, Дряново, Тетевен, Трявна, Габрово и др.

Безспорно добри възможности за почивка по Великден се предлагат в дестинации с развит СПА туризъм, като Велинград, Сандански, Хисаря, Девин.