1-1 нуд (1)

Нудизмът спасява туризма

14 юли е Националния ден на нудистите на САЩ, но не и на нудизма в Несебър.
А наближава и 27 септември – Световния ден на туризма,който също не се чества в Несебър                                                                                                                                         Непредставимите гимнофили и гимнофоби – ще се почувстват ли и като Адам и Ева?..

1 мм (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

Хаджи

Максим МОМЧИЛОВ                                                                                                                                    

 

Облечен мъж отишъл на нудистки плаж. Възмутени нудисти повикали минаващ наблизо полицай. Полицаят попитал мъжа:                                                                                                                    – Вие какъв сте?                                                                                                                                                           – Нудист.

– Ако сте нудист, защо не сте гол?

– Аз съм извратен нудист.

В близкото минало в най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг на плажните ивици имаше обособени и обозначени територии за евин и адамов плаж – за тези хората, които желаят да плажуват голи.Наличието на подобни зони даваше възможност предварително на туриста при избора на дестинация за почивка.

След демократичните промени тези зони изчезнаха.С течение на време плажовете като държавна собственост се дадоха на концесия,а условията за концесиониране не съдържат клаузи за осигуряване на зони за желаещите да плажуват голи в Слънчев бряг и Несебър.Настъпи бум на строителството,което също ограничава желаещите да се разхождат голи дори по т.н. диви плажове или тези останали без концесионери.

Но що за хора са любещите голотата,известни още от древната Елада като  гимнофили? Днес ги наричахме нудисти,но що е нудизъм?

 

1 нуд (1)

В Българския тълковен речник и академичното издание на Речника на чуждите думи в българския език се дават следните определения за нудизма: предвзета слабост у културни хора да ходят голи,човек,който обича да ходи гол и да се показва гол.

Речникът на чуждите думи в българския език,но на „Наука и изкуство” от 1978 г. ни дава две тълкувания за нудизъм:                                                                                                   1.Склонност у отделни хора да ходят без облекло и да се показват на публични места голи.

2.Схващане за хигиенна система,прилагана и разпространена в Англия, САЩ,ФРГ и др.,според която хората трябва да живеят,да се разхождат и да спортуват голи на открито в определени за тази цел места.

В последно време в обръщение е и термина натуризъм.Думата произлиза от натура /природа/ и изразява движение,което приобщава към природосъобразен начин на живот,с грижа за съхраняване на природата.

Според някои лекари нудизмът има своето влияние върху психическото развитие на човека и влияе положително и върху половото възпитание на децата.В този дух се смята,че нудизмът стимулира и утвърждава физическото,доховното и морално здраве на практикуващите нудизъм и тяхното обкръжение.А иначе САЩ учредиха националния си ден на нудистите на 14 юли,но в България,респективно в Несебър и Слънчев бряг, никой не чества нудистка годишнина.Все пак в Слънчев бряг нудистите ходят на плажа без маски на лицето.

         Непредставимостта на гимнофилите и гимнофобите

         Ако се разговорите с нудисти ще попаднете на непредставимостта – те ще се опитат да ви убедят,че именно гимнофилите, а не другите – са истинските хора.

 

Тогава в Слънчев бряг-изток недалеч от хотел „Европа” бяха заградени евин и адамов нудистки плаж.По-късно заградените плажове бяха разградени, а нудисткия свободен плаж се обособи пред почивната станция на Министерския съвет,а в новата част на Несебър в края на Южния плаж обичайно също се обособи свободен нудистки плаж. А  в действащата нормативна уредба, уреждаща управлението на морските плажове – Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, нудизмът не е забранен,външният вид на плажуващите не е уреден нито със закон, нито с нормативна уредба.

Когато става дума за външния вид на посетителите на плажа Слънчев бряг и Несебър по време на почивка, релакс и плаж, няма забрана и съответно санкция, както и няма изричен ред, указващ начина на ползване на морските плажове от посетителите, което отговаря за стопанисването и ползването на плажовете.

С други думи „нудизмът“ е вид начин на плажуване, който е в режим „на търпимост“ от страна на част от обществото, а от друга част от обществото – е в разрез

с разбиранията, моралните и етични норми, които принципно не се урегулират от законодателството.

„На морски плажове, /включително и в „Слънчев бряг”/ където посетителите са предимно семейства с деца – от гледна точка на етиката, морала и възпитанието, нудистите може – въпреки че няма забрана те да бъдат там, да бъдат пренасочени от наематели или концесионери към по-отдалечени зони на морския плаж,“ обяви тогава министърът на туризма Николина Ангелкова, но веднага уточни, „…но без да се нарушават правата им на нудисти, без да бъдат гонени“.

Недопускане на нудисти на плажовете би могло да се случи, само когато се нарушават общински наредби за обществения ред на публични места, забраняващи или ограничаващи нудизма на морските плажове,респективно на Наредбата на община  Несебър.

1-2 нуд (1)В този смисъл несебърският  нудизъм наистина изглежда като особен.Сякаш той все още е едно недоразвито и рахитично дете, което живва само през няколкото летни месеца. Аматьорщината му го издава във всяко проявление.Няма я дори в какъвто и да е било интернет сайт.                                                                                                                                            А нудизмът (еквивалентно на натуризъм) е практикуване на общение с природата и хората в естествено състояние.Нудистите са хора, които излагат свободно своето тяло, без да се срамуват от голотата си пред други хора.Елементарно, дори прекалено повърхностно.

 

Сн.1-3 нуд

Нудистите са просто хора, които харесват да се пекат и набират тен голи.Докато натуристите изповядват философията на единение с природата.А  нашенският ни нудизъм си има своите особености. И той е полуфабрикат на естествения стремеж на човека да се почувства като Адам и Ева. Така,както е между впрочем в почти всяко нашенско начинание…струва ли си всичко да се изрежда?

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *