640x480_1456836515

Забраната за диво къмпингуване ще се отложи с година

В това време ще се облекчат строежите на уредени биваци, а после може и да отпадне ограничението

Едногодишно отлагане на въвеждане на забраната за къмпингуване ще предложат с поправки в Закона за Черноморското крайбрежие депутатите от парламентарната комисия по регионално развитие. Това съобщи председателят на комисията Найден Зеленогорски, депутат от Реформаторския блок, пред БНР в сряда. Идеята вече е била обсъдена както с премиера, така и с парламентарните групи на Реформаторския блок и ГЕРБ.

Приетата преди повече от две седмици от депутатите забрана за къмпингуване срещна недоволството на летуващи по този начин и природозащитници. Поправките бяха пуснати от президента Росен Плевнелиев и вече са обнародвани. Държавният глава обаче заяви, че ще сезира Конституционния съд заради солените санкции, предвидени за къмпингуване и паркиране на плажа.

След поредица протести с палатки и кемпери в столицата, преди два дни премиерът Бойко Борисов нареди на депутатите от ГЕРБ да отменят собствената си забрана.

„От РБ и колегите от комисията смятаме, че по-логично и нормално би било да наложим едно едногодишно отлагане на въвеждането на тези забрани, като през това време да се изгради необходимата стратегия за Черноморието, за туризма, за къмпингуването. Нещо, за което настояваха и природозащитниците“, каза Зеленогорски.

Според него тази една година трябва да се използва за поправки в няколко закон, включително в Закона за устройството на територията, за да се облекчи създаването на къмпинги.

„Защото главният проблем в момента е, че една значителна част от съществуващите допреди 20 години къмпинги вече не съществуват. Има доста възможности, но за съжаление режимът в ЗУТ за създаване на къмпинги е доста тежък. Според нас той трябва да бъде облекчен, защото в момента е като да строиш монолитна сграда“, обясни народният представител.

Също така може се направи дискусия с природозащитниците, на която да се обсъди дали може да отпадне окончателно забраната, но в същото време да се въведат правила и да се гарантира регулация, допълни той.

„В момента всичко, което се случва, е абсолютно безконтролно“, каза още Зеленогорски.

Според него с предстоящите законови поправки трябва включително да се дефинира що е то къмпингуване и как да се урежда този вид почивка така, че да се следи за опазването на околната среда, което според противниците на дивото къмпингуване е най-големият проблем.

Зеленогорски смята, че при промана на ЗУТ може бързо да се изградят къмпинги на държавни и частни имоти край морето, на които да има течаща вода и тоалетни и да има контрол. В Хърватия има къмпинги от една до пет звезди, даде пример представителят на Реформаторския блок.

В ранния следобед министърът на туризма Николина Ангелкова пък организира обществена дискусия по проблемите на дивото къмпингуване.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *