При всяка жалба в сферата на туризма е необходимо да се реагира. Такава позиция изрази пред Дарик радио председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Всяко нарушение и всеки проблем, който отделният човек може да изпита, е достатъчно сериозен, за да му бъде обърнато специално внимание.“ – заяви той във връзка с оплакванията от страна на туристи.

„Когато Вашата почивка бъде провалена заради недобросъвестното поведение на туроператор, макар това нарушение да се е срещало само в няколко процента от общия брой случаи, които са постъпили при нас, е нещо много сериозно.
За отделния човек това са сто процента.
Ето защо ние, без някога да сме подценявали този сектор, сега още по-внимателно сме се фокусирали върху контрола на качеството на предоставяния туристически продукт и извършваме масови проверки във всички обекти по Черноморието.“ – коментира Маргаритов.

Само 5% от жалбите в КЗП са за качеството на туристическия продукт

Само 5% от жалбите в КЗП са за качеството на туристическия продукт

За сравнение, жалбите от телекомуникационните услуги са около 30%

Той посочи като пример дублирането на резервации.

„Единични са сигналите в приемните на комисията за подобни случаи в България и обикновено със съгласието на потребителите те се настаняват в друго място от същия вид и категория. При запазване на хотели в чужбина обаче е проблем, когато туроператорите ангажират потребители, те си плащат, а след това се оказва, че туроператорът не е превел сумата за резервацията. Тогава потребителят е поставен в неблагоприятно положение, защото обикновено в последния момент му се съобщава, че няма да може да пътува, тъй като хотелът е зает и няма резервация. А понякога се влиза в доста дълъг спор по отношение връщането на парите. Това е една от нашите функции – да съдействаме за разрешаването на подобни спорове.“ – поясни той.

Маргаритов посочи, че при пътуване със самолет и отказан достъп на борда, извън уреденото в съответния регламент, добра практика е авиопревозвачът да предложи финансова компенсация на пътниците, приели да останат за следващия полет по същата дестинация.