България е представена като част от проект на ЕС „Култура и СПА. Римските СПА курорти в Европа“ по време на международното изложение ITB в Берлин.

Събитието се откри от министъра на туризма Стела Балтова, ръководителя на проекта Тобиас Биленщайн и Сийка Кацарова, зам.-председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация, съобщава Министерство на Туризма.

Основна цел на проекта „Култура и СПА. Римските СПА курорти в Европа“ е изграждането в Европа на мрежа от дестинации, които стъпват на опита на древните римляни в използването на лечебните минерални извори.

Министър Балтова коментира, че мястото на България в този проект, е заради богатството си от минерални извори и културно-исторически забележителности.

Над 260 обекта в България развиват СПА туризъм, подчертава Сийка Кацарова. Една от идеите на проекта е изграждане на мрежа от дестинации. В рамките на този проект градовете не се съревновават, а са част от общото наследство.

Концепцията е разработена от 3 организации – Европейската СПА асоциация, германския туроператор FIT Reisen и компанията Europespa. Започват работа през 2014 г. с национални партньори от Испания, Гърция, Франция, Германия, Италия, Унгария, Румъния, България. Официален партньор от нашата страна е Българският съюз по балнеология и СПА туризъм, а Европейският съюз участва във финансирането.

Основната идея стъпва на факта, че в много европейски страни съществуват дългогодишни традиции в областта на СПА и балнеологичния туризъм, тези страни имат нещо общо помежду си и това е римската история. Тя е много важна част от европейското културно наследство.

Проектът има две големи таргет групи. Едната са европейските туристи. Един от основните пазари е Германия, поради голямата активност на туристите там, но има интерес от Испания, Австрия, Швейцария, скандинавските страни. Втората група са туристи от Япония, Китай и САЩ.