768x432gvdefefre

Вече много по-лесно ще се регистрират къмпинги

 

 

 

„Моите уважения към хората, които избират дивото къмпингуване, но всички се съобразяваме с някакви правила в това общество. Имам чувството, че някои администрации наистина не разбраха промените или тенденциозно се манипулираха в обществото“.

Това каза от парламентарната трибуна народният представител Димитър Бойчев по повод третото обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, върнат с указ на президента.

„Всеки, който иска нека да дойде и на място да видим какви отпадъци оставят след себе си хората, които практикуват диво къмпингуване. Черноморските общини харчат не малък ресурс за сметосъбиране и сметоизвозване. Средствата са от данъците на местните хора“, каза още Бойчев, който е член на Комисията по икономическа политика и туризъм.

Към момента кметовете на общини не могат да определят правила и санкции, защото наредбите, които се приемат от общинските съвети се атакуват в съда.

Бойчев обърна внимание на факта, че законът не забранява дивото къмпингуване, а разрешава и регламентира свободното къмпингуване извън къмпингите. Приетите от Народното събрание промени създават възможността за обособяване на места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани с много по-либерални изисквания и правила от съществуващите до момента за къмпинги.

Реално към момента България е единствената страна членка от Европейския съюз, където ползването на чужди права без разрешение не се санкционира.

Бойчев даде и примери с държави където е възприет забранителен режим за диво къмпингуване – Португалия, Италия (глоби от 25 до 500 евро), Хърватия, Франция, Малта, Германия, Гърция (глоба от 300 евро и задържане до 6 месеца).

Димитър Бойчев поясни, че предстоят 6 месеца, в които трябва да се изработи подзаконовата нормативна част и реално след година и половина ще се делегират права на кметовете да налагат санкции.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *