Работна група с консултативен характер по въпросите на туризма ще функционира към кабинета на вицепремиера Валери Симеонов. Това стана ясно от думите на самия Симеонов на брифинг в Министерски съвет преди началото на работната среща на групата.

Групата се създава, за да се постигне още по-печеливш и атрактивен продукт в туризма следващия сезон, да се подготвят промени в някои закони, които ще се консултират със специалисти в бранша, защото при проверките лятото са установени неуредици, които възпрепятстват туризма, направи уточнение Симеонов. Ще бъде изслушано и мнението на работещите в бранша.

Проблемните въпроси, които трябва да се решат и съгласуват са текстове, свързани с шума, въпросите, свързани с мястото на преместваемите обекти в националните курорти, защото те пречат на развитието на нормалния туризъм. Ще бъде обсъдено и набирането на работна ръка в туризма.

Валери Симеонов уточни, че проблемите при летния и зимния туристически сезон са едни и същи, затова е и този работна среща.

Вицепремиерът съобщи, че има подготвени законови промени, които ще се консултират и ще бъдат предложени в НС, за да могат да започнат да действат още зимния сезон.

Ще бъдат предложени промени в закона за шума, които да дадат възможност за по-широки мерки, които да имат резултат„,заяви Симеонов и уточни, че със сегашния закон това няма как да стане, защото мерките са предупредителни и не дават ефект.

Той беше категоричен, че борбата с шума ще продължи и през зимния сезон.

Относно оставката на здравния министър, Симеонов заяви, че бил изненадан от нея и Петров не е трябвало да я подава. Вицепремиерът окачестви проф. Николай Петров като достоен човек.

Симеонов беше категоричен, че темата за вота на недоверие за него не е важна.