Turizym_Varna

АБВ призова за по-сериозно участие на държавата

АБВ призова за по-сериозно участие на държавата по отношение на развитието на туризма в България

АБВ призова за по-сериозно участие на държавата по отношение на развитието на туризма в България. Това стана по време на форум на тема: „Проблеми и перспективи на туризма“, организиран от сдружение “Алтернатива за Варна“.

Събитието бе открито от члена на ИБ на АБВ  доц. Георги Кючуков. На него присъстваха повече от 50 представители на общини от Североизточна България, туроператорски фирми, екскурзоводи, хотелиери, както и музейни работници и учени в сферата на туризма.

Форумът бе проведен в 3 панела: „Културно-исторически и поклонически туризъм“, „Алтернативен туризъм“ и „Проблеми и перспективи  в развитието на туристическата индустрия“. Презентации направиха представители на Регионалния исторически музей от Варна, община Варна, Музей на солниците в Провадия, туроператори, представител на община Провадия, както и председателят на Варненската туристическа камара Жельо Душев.

Във всички изложения бе изтъкната нуждата от по-голяма роля на държавата за регулация в сферата на туризма, което беше обобщено от зам.-председателя на АБВ доц. Христо Михайлов. Той изложи гледна точка за развитие на алтернативния туризъм в региона и аргументира нуждата от взаимодействие между държавата, общините и предприемачите за постигане на по-добър и по-конкурентен туристически продукт.

Отношение по темата взе и председателят на АБВ Румен Петков. По думите му форумът ясно е откроил проблемите пред туристическия бранш в България, част от които се дължат именно на липсата на достатъчно грижа от страна на самата държава за развитието на отрасъла. Той бе категоричен, че са необходими нови регулационни правила на всички нива, свързани с развитието на туризма у нас, както и че има очевидна необходимост от мерки за подпомагане на сектора, за да може страната ни да конкурира съседни дестинации като Турция, Гърция и Румъния.

„Туризмът не трябва да се развива само в приоритетни области, а във всички региони на страната. Държавата може да помогне с редица мерки. Например в изкупуването на земи, на които се намират ценни исторически обекти и в социализирането им и превръщането им в достъпни туристически дестинации. Трябва да се помисли и за намаляването на ДДС за туризма до 5-6%, какъвто е в някои съседни нам страни, за да се завърнат туристическите агенции в България, а не както сега да се налага някои да работят с фирмени регистрации в чужди държави. Редно е също цялата държавна машина да се впрегне в помощ на туристическия отрасъл, който дава 13-14 % от брутния продукт в България“, заяви Петков. Според него страната ни трябва да отдели внимание и на развитието на  детския и ученически туризъм. „Всички знаят, че три от ваканциите на учениците са свързани с различни форми на организирани екскурзии. Тези мероприятия трябва да бъдат използвани за възраждане на патриотичното възпитание на децата, трябва да бъдат и по-добре подсигурени по отношение на безопасността“

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *