768x432d3r23r23r

Мерки за развитие на туризма

Лидерът на АБВ Константин Проданов и представители на ръководството на партията обсъдиха с министър Николай Нанков и директора на АПИ мерки за цялостно развитие на туристическата инфраструктура в България

Лидерът на АБВ Константин Проданов и представители на ръководството на партията обсъдиха с регионалния министър Николай Нанков и директора на АПИ инж. Дончо Атанасов мерки за цялостно развитие на инфраструктурата, свързана съсзимния и летен туризъм в България.

По време на срещите са разгледани варианти за реиновация и ремонт на пътища, както и за изграждането на водни цикли и подобряване на електропреносната мрежа към туристически региони в България като Самоков, курортите, разположени в района на Стара планина и др.

„След среща с кмета и общинското ръководство на Самоков поехме ангажимент да проведем серия от разговори с представители на отговорните институции, относно цялостното развитие на туризма в България. По време на срещата с регионалния министър Николай Нанковизложихме визията си за необходимост отобща стратегия за развитие на сектора.

Подчертахме необходимостта държавата да участва активно в изграждането на националната туристическа инфраструктура, което е свързано с пътната мрежа, подобряването на качеството на електрификацията и изграждането на пълните водни цикли на населените места, т.е. водоснабдяване и канализация и пречистване на водите. Обсъдихме и вариантите, при необходимост, държавата сама да строи някои от тези съоръжения и да бъде техен собственик“, посочи председателят на АБВ Константин Проданов.

Думите му допълни зам.-председателят на партията и експерт в областта на екологията доц. Христо Михайлов. „Удовлетворени сме от проведената среща и от поетите ангажименти от страна на министър Нанков, който заяви, че  вече са включени приоритетно за пълна рехабилитация няколко части отпътната отсечка, свързваща автомагистрала „Струма“ със Самоков и курорта „Боровец“. Също така, поет бе и ангажимент за ремонт на пътя Самоков – Говедарци – Мальовица, чрез което ще се осигури достъп до тази част на планината за зимен и летен туризъм.

Друг ангажимент, който регионалният министър пое пред ръководството на АБВ е да включи в график за ремонт и участъка от пътя Самоков – Боровец. На този етап без осигурено финансиране остава връзката между Боровец – Долна Баня – Костенец и автомагистрала „Тракия“ – също важна инфраструктурна връзка, за която обаче ще се търсят варианти за финансиране“, посочи той.

По думите на доц. Михайлов министър Нанков споделя и визията на АБВ за необходимостта от развитие и на други наши курорти,  като Берковица, Троян, Габрово. „Това би обезпечило вариант за развитието на регионите в страната, би осигурило поминък на хората и икономическо развитие.

Това ще даде ивъзможност за равномерно и балансирано развитие на туризма у нас, а на жителите на областите в Северна България като Видин, Ловеч, Монтана, Плевен, Велико Търново и др. – да се възползват от туристически дестинации в непосредствена близост до тяхнотоместоживеене“, допълни Михайлов.

Ръководството на АБВ обсъди темата и на среща с шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов. „В АПИ потвърдиха намеренията на държавата за поддръжка на инфраструктурата към някои наши зимни курорти. Малко преди зимата, на пътя за „Мальовица“, е направен опит за частично изкърпване.

Потвърден бе ангажиментът за трасето Дупница – Самоков, за който има и стартирала процедура за пълна реконструкция на голям участък от този път. Ще се търсят и вътрешнобюджетни резерви,за да се осигури максимална проходимост и поддръжка на пътя за Долна баня и Костенец. Всеобщото очакване е за тези трасета да се намерят средства за дългосрочна поддръжка след въвеждането на ТОЛ системата, от където се очаква в АПИ да постъпят значително повече средства за ремонт и обновяване на републиканската пътна мрежа“, заяви членът на ИБ на АБВ Иван Аспарухов.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *