sveti-vlas-4bc-705-big

В Свети Влас очакват добър сезон и първите туристи до няколко дни

 

„Направено е всичко необходимо за осигуряване на успешно и динамично лято. Очакванията ни са за добър сезон, а първите туристи тук трябва да дойдат до няколко дни”,  каза кметът на курортния град в община Несебър Иван Николов.

Свети Влас от години е разпознаваема дестинация за руски и български туристи. Голяма част от рускоговорящите туристи пристигат тук неорганизирано.  През миналия сезон в структурата на туристопотока след руснаците, следваха гости от Полша, Чехия, Румъния. Гостите от Румъния традиционно се активизират в пиковия сезон, както и туристите от Украйна и Молдова. Хотелите в Свети Влас осигуряват почти 100 процента заетост от 15 юни до 30 август.

„Въпреки, че прогнозите на някои експерти сочат спад на определени пазари, аз съм оптимист и съм сигурен, че туристите това лято ще дойдат отново в Свети Влас”, каза градоначалникът.

Тази година в града се строят седем нови апарт комплекса. Покупките на недвижими  имоти тук са най-вече от руски туристи, гражданите на Казахстан, бившите Съветски Републики, англичаните също са активни. Чужденците обикновено купуват за лично ползване. Предимно се търсят двустайни апартаменти между 50-60 квадрата, по възможност обзаведени.

„Към момента в Свети Влас има близо 200 постоянно живущи  руски граждани, които добре се социализират”, каза Николов. Руснаците предимно търсят добрият начин на живот, добрата инфраструктура, многолюдие, добрите ресторанти и клубове.

И тази година ивиците „Свети Влас-нов плаж“ и „Свети Влас-Изток“ са отличени със световния сертификат „Син флаг“. Високото отличие  оценява плажовете за качеството на морската вода, екологичност, безопасност, услугите и удобствата, които предоставят.

„Имайки предвид, че сме на брега на морето, основният туризъм, който развиваме, е морският. Условията тук позволяват развитието на – водни спортове, яхт-туризъм, разходки с лодка. Има възможности за развитието на конгресен туризъм посредством организиране на различни срещи, конгресни прояви, симпозиуми, биеналета, фестивали”, заяви Николов. Туристите избират Свети Влас за почивка, не само зари морето и добрия климат , а и заради множеството манастири и параклиси, който градът на Свети Власий предлага.

В Свети Влас има три екомаршрута, които привличат туристите – любители на природата. Близо деветнайсет километровата екомрежа, обхваща подножието на източна Стара планина и включва три ръкава – „Величествен Балкан”, „Лазурен бряг” и „Хилядолетна история”. Първият маршрут е с дължина 8 км, вторият е дълъг 4,7 км, третият е 6 километра. Крайните точки на екопътеките са върхове, от който се разкрива красива панорамна гледка. По пътя туристите имат възможност да видят редки и защитени растителни и животински видове. Някои, от които са включени в Червената книга на България.

Създаването на мрежата от екопътеки в Свети Влас започна преди повече от осем години, като целта е да се популяризира пешеходния туризъм в района.

Тази година в културната програма на Свети Влас отново е  планирана традиционната регата, яхтен парад, автомобилно рали Свети Влас, Дни на унгарската култура, прояви на открито с участие на международни танцови и певчески ансамбли.

Празникът на Свети Влас се провежда всяка година на 2 май, когато е и летният Атанасовден. Сутринта бе отслужена тържествена Света литургия за здраве на жителите, за просперитет и благоденствие на града.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *