BIG_albena_2_149664251232

XVII национална среща на фондация „МОСТ” в Албена

Под патронажа на президента на Република България Румен Радев                                                                          

IMG_8538 copy3„…И тъй като от него час заработили пак ръцете, заприпкали нозете, започнали пак да гледат очите, започнали да слушат пак ушите, старателно задувкали устата, стомахът мелел ден и нощ храната и мислила за всички пак главата…”

 С изпълнението на рецитацията  „Съдружие”  на Асен Разцветников започна XVII-тата национална среща на фондация „Медии, общество,семейство,традиции” /МОСТ/ в Албена /25-27 май/ под патронажа на президента на Република България  Румен Радев.

IMG_8455 copyЗа мисията: „Организация на здравеопазване” говори Юлия Пискулийска- председател на МОСТ ,събрали се научни светила в медицината, лекари, медии и народни представители.В словото си тя обяви, че здравеопазването като едно вечно бойно поле между живота и смъртта, между проблема и решението, между отчаянието и надеждата и започна началото на дискусията с талисмана на знаменитата Татяна Лолова: „В очакване на … златната рибка”.                                                                                                                      IMG_8476 copy2Първият модератор на форума бе д-р Нигяр Джафер- заместник-председател на Народното събрание.Преди това бе честван проф. Ивайло Търнев с наградата за Медицински Оскар-2017  за цялостен принос в медицината и удостоен от Националните Медицински Награди, който е откривател на 12 нови редки болести. Той е началник на Клиниката по нервни болести на Александровска болница и е водещ специалист за лечението на редки болести не само у нас, но и в чужбина.

Доклади изнесоха проф. Ивайло Търнев – за иновативните терапии на редките болести, проф. Иво Кременски – за прецизна медицина и генетичен скрининг, проф.Тодор Кантарджиев с акцент върху биотероризма, проф. Радка Аргирова- за революцията в лечението на хепатит С.                                                                                                                                        За първи път достойно място беше отделено на хематологията, която за иновацията  носи живот, изнесе проф. Юлиан Райнов, а за тази в детската онкохематомия –от доц. Валерия Калева.

С въпроси и отговори продължи форума от: проф.Радка Кънева за геномни изследвания в България- възможности и предизвикателства, д-р Тодор Тасков- изкуството да виждаш: Семейството като двигател на хуманност, предприемачество и прогрес при поколения офталмолозиу сред които е и неговият дядо,открил първия частен очен кабинет през 60-те в Търговище, а семейството има специализирана болница в Пловдив, а синовете продължават традициите да учат и да лекуват зрението на пациентите.

Проф.Николай Габровски представи хирургично лечение на заболямванията на грубначния стълб и новите възможности, д-р Ива Станкова от Центъра за лечение и укрепване на гръбнака.                                                                                                        

Следващия модератор на форума бе проф.Ивайло Търнев, представил  д-р Мари Паникян на тема: „Сърдечно-съдови заболявания- забрвихме ли азбуката”, д-р Асен Хаджиянев акцентира върху ендоскопската хирургия на хипофизата в България с двайсет години опит, проф.Ивайло Търнев- за новостите в лечението на множествената склероза, а проф.Иван Недков- за фините прахови частици в атмосферата за предизвикателство към съвременната наука.Д-р Александър Симидчиев акцентира за въздуха на здравето, а д-р Пламен Масларски- за ролите ва витамив Д, за                                                                                    реанимация и …класическа музика беше разясни проф.Венко Александров.                                                      

Заключителната дискусия бе водена от  народният представител проф. Георги Михайлов,включили се и : депутатите  доц.д-р Нигяр Джафер и Антон Кутев, проф.Иво Кременски, проф.Юлиан Райнов.                                                                                                                                       

След деловия форум се състоя официалната вечеря с музикални изпълнения. Националната среща се организира за 17-и път по идея на председателя на фондация МОСТ Юлия Пискулийска,осъществена със съдействието на: Глаксомитклайн, Новатрис, Санофи, Пфайзер, Байер, Елта-90, ТП Евофарма, Мерк, Очни болници „Луксор – д-р Таксов“, курортен комплекс „Албена“, МДЦ „Медива“ и Роза импекс.                                                                                                                                                              

 Медии  от цялата страна, косвено и от Бургаска  област,  бяха представени  от вестник „Слънчев бряг прес” , участващ за 17-и  пореден път в здравно-медийния форум /на който е един от първите  учредители/, сред чиито спонсори е и „Слънчев бряг хотел холдингс”.

                                                                                                          Максим МОМЧИЛОВ

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *