default

XV-ият конгрес на Организацията на градовете на световно културно наследство

От 2 до 5 юни 2019 г. в конгресния център ICE Krakow в старата полска столица Краков, с участието на над 400 делегати,  се проведе XV-ият конгрес на Организацията на градовете на световно културно наследство. (OWHC – Organization of World Heritage Cities).

B_OWHC_WieliczkaСъздадена в мароканския град Фес  през  1993 г., тя  обединява  над 300 града, вписани в листата на ЮНЕСКО за световно културно наследство, от които над половината взимат активно участие  в дейността й.

Град Несебър, в лицето на тогавашния зам. кмет инж. Константин Сукнаров,  е един от 56 града – основатели на тази международна организация

Темата  на краковския конгрес бе „Културно наследство и туризъм. Местните общности и посетителите –  споделяне на отговорностите“

Сред изнесените доклади интерес предизвиква  този на кметът на гр.Дубровник г-н Мато Франкович  за пограматата  „Respect the City, Respect the Heritage“ за справянето със „свръхтузризма“ в Дубровник, причинен в немалка степен и от армадата от крузните кораби, акостиращи в този град

Госпожа Моника Гьотлер от Регенсбург, където е регионалното седалище за регион Северозападна Европа, представи доклад на тема  „Информационният център на Регенсбург – място за срещи на местните хора и гостите на града“. Много ценен доклад за всеки град с претенции да е туристически център!

Не мина и без лек  скандал:  Кметът на гр.Квебек Режи Лабом обвини гр.Виена, че иска да отнеме седалището на организацията. Представителката на гр. Виена Регина Виала –Цим   отговори, че Виена е седалище на над 40 международни организации и не възнамерява да действа в насока преместването на на седалището на ОГСН от гр.Квебек в гр.Виена.

C_Novo_Rakovodstvo_OGSN_Krakow2019На конгреса бе избрано и ново ръководство с председател кметът на гр. Краков професор Яцек Майхровски , и с членове :  г-н Дирк Дефау ,кмет на  гр.Брюж, Белгия, Доктор Хуанг Йонг, представителка на   гр.Суджоу, Китай, г-н Джим  Кени, кмет на гр. Филаделфия,САЩ, г-н Нак Йонг Джу, кмет на гр. Кьонджу,Република Корея,  г-жа Лиди Полфер, кмет на гр. Люксембург , Княжество Люксембург , Виктор Болуарте Медина, кмет на гр, Куско, Перу и г-н Луис Алберто Вилареал, кмет на гр. Сан Мигел де Алиенде, Мексико.

E_Denis-and-RobertНа конгреса бе оповестен и избора на нов генерален секретар г-н Роберт Карлс ван Уфорд  от Нидерлания, който в края на година ще замени господин Денис Рикард, един добър приятел на гр.Несебър, който излиза в заслужена пенсия.

За място на провеждане бе на следващият  XVI-ти  конгрес бе избран гр. Квебек, който спечели домакинството в надпревара с гр.Керетаро, Мексико и гр. Казан, Руска Федерация.

През 2020 година предстоят регионалните конференции на 8 региона на Организацията на градовете на световно наследство: Африка и Близкият изток (седалище в гр.Тунис),  Централна Америка, Кариби и Мексико, Южна Америка (седалище в гр. Морелия, Мексико), Азия – Пасифик (седалище в гр.Кьонджу, Република Корея), Евразия (седалище в гр.Казан), Централна и Източна Европа (седалище в гр.Будапеща), Северозападна Европа и Северна Америка (седалище в гр. Регенсбург) и Южна Европа и Средиземноморие (седалище в гр.Кордоба, Испания).

При написването  на този материал е използвана информация от официалния сайт на Организацията  на градовете на световно наследство, вестниците Регенсбургер Щадтцайтунг, Газета Виборча Краков, Дубровачки виестник, Филаделфия Войс и др.

Снимки:  OWHC и  Krakow Heritage

 

 

Print Friendly

Автор: Божин Джингов


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *