Руският президент Владимир Путин не заплаши с незабавна ядрена атака, за да спре украинските контраофанзиви в окупираната от Русия Украйна по време на речта си, в която обяви незаконното анексиране на украинска територия от Русия. Анализаторите на Института за изследване на войната (ISW) разбиха речта на Путин в отделен специален доклад от 30 септември: „Оценка на косвените ядрени заплахи на Путин след анексията“.

Путин не дефинира ясно границите на тези заявени територии. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да уточни границите на новоприсъединените територии в разговор с репортери на 30 септември: „Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) бяха признати от Русия в границите от 2014 г. Що се отнася до териториите на Херсонска и Запорожка област, трябва да изясня това. Днес ще изясним всичко.“

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин добави, че дори федералният окръг, към който ще бъдат включени анексираните територии, остава неясен: „Как ще се казва? Какви са границите – нека изчакаме окончателните решения, сега се провеждат консултации как да го направим правилно. контролират големи участъци от Донецк и Запорожие и някои райони на Луганска и Херсонска области, военна реалност, която едва ли ще се промени през следващите месеци.

С "разпадът на СССР е трагедия" Путин анексира Донбас, Запорожие и Херсон

С „разпадът на СССР е трагедия“ Путин анексира Донбас, Запорожие и Херсон

За нашия народ, за голямата историческа Русия и бъдещите поколение, да защитим

Путин вероятно е избързал с анексирането на тези територии, преди да вземе дори основни административни решения относно границите и управлението. Следователно руските служители не са определили ясни политики или условия за правилно управление. Организирането на управлението на тези четири насилствено анексирани области би било бюрократично предизвикателство за всяка държава, след като руските сили систематично убиваха, арестуваха или прогонваха украинските служители, които преди това управляваха регионалните администрации.

Но руските бюрократи по подобен начин ще се борят да установят управленски структури над настроеното срещу тях население във военната зона, която е окупираната от Русия украинска територия.

Politico: За САЩ е трудно да предвидят руски удар с тактическо ядрено оръжие

Politico: За САЩ е трудно да предвидят руски удар с тактическо ядрено оръжие

Все пак има някои признаци

ISW отбелязва и че в речта си Путин е поднови опитите си да принуди Украйна да прекрати активните военни действия с добре прикрита заплаха да използва тактически ядрени оръжия. Най-вероятно той се опитва да сплаши Запада, за да постигне споразумение за прекратяване на огъня с Украйна, което да използва за превъоръжаване. Желанието на Путин да преговаря показва, че по негова преценка той не може да спечели тази война със силите, с които разполага, затова трябва да замрази конфликта в Украйна, за да спечели време за прегрупиране.

Не може да се предвиди дали и кога Путин ще използва ядрени оръжия. Последните му заплахи не са революционни и не показват предстояща подготовка за използване на ядрени оръжия.

Путин вероятно ще използва ядрени оръжия, ако прецени, че те няма да доведат до пряка военна намеса на Запада с конвенционални оръжия и ако по негова преценка те ще изиграят решаваща роля във войната с Украйна, предполага ISW.

Не е ясно какви показатели ще използва Путин, за да оцени успеха на двете нива за спасяване на ситуацията в Украйна – възстановяване на собствените си сили и опит да сломи решимостта на Запада.

И в двата случая Путин вероятно ще се провали, но явно се нуждае от повече време, за да види последиците, преди да реши какво да прави по-нататък.

В най-добрия случай Путин може да се надява, че тактическа ядрена ескалация ще доведе до замразяване на сегашните фронтови линии. Това би било изненадваща авантюра, като се има предвид цената, която той би платил, ако НАТО предприеме ответни действия, заключава Американският институт за изследване на войната.

Медведев за ядрената опция: Не блъфираме и няма да искаме разрешение от никого

Медведев за ядрената опция: Не блъфираме и няма да искаме разрешение от никого

Храни все още крехка надежда в здравия разум и чувството за самосъхранение у вражеските държави

Путин покани някои руски военни кореспонденти, които преди това са критикували руското Министерство на отбраната (МО) за липсата на прозрачност относно напредъка на Русия в Украйна, да присъстват на неговата реч за анексията в Москва. Което вероятно показва, че Путин се опитва да си осигури подкрепата на тези националистически и паравоенни фигури, вместо да ги цензурира.

Руските окупационни служители продължиха усилията си да мобилизират със сила украинските цивилни в окупираните украински територии. Украинският генерален щаб съобщи на 30 септември, че окупационните власти в град Херсон са увеличили произволните задържания на мъже в годна за бойна възраст, които след това руските сили принуждават да участват в части, които скоро ще бъдат разположени на фронтовата линия.

Украинският генерален щаб също съобщи, че допълнителни части на Росгвардия са разположени в Бердянск, за да потушат очакваните вълнения, докато окупационните власти мобилизират насилствено промишлени работници от Бердянск. Украинският кмет на Мариупол Петро Андрющенко каза на 30 септември, че руски военни спират мъже на улицата, за да проверят документите им, а мъжете, регистрирани в Донецка област, незабавно се мобилизират и изпращат на фронтовата линия.

Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров каза на 30 септември, че руските окупационни служители са открили военен комисариат в Мелитопол и възнамеряват да мобилизират насила 3000 „доброволци“ от града до 10 октомври. Федоров съобщи, че ако „доброволец“ откаже наборна служба, той трябва да доведе друг човек на негово място.

Руските окупационни служители засилиха усилията си да премахнат украинското влияние и да принудят гражданите да си сътрудничат с руските администратори след незаконното анексиране на окупирани украински територии от Путин. Украинският генерален щаб съобщи на 30 септември, че руските окупационни служители принуждават украинските жители да получат руско гражданство и паспорти и заплашват да уволнят учители, които отказват да сменят украинските си паспорти. Съобщава се, че руски служители конфискуват украински паспорти и са заплашили да депортират онези украински граждани, които не приемат руско гражданство до 1 октомври.

Окупационни служители в област Донецк обявиха конфискацията на имущество от 144 украински служители от администрацията на област Донецк и от различни компании в Донецк на 30 септември.

Окупационните служители вероятно или ще национализират собствеността, или ще я раздадат на избрани от Кремъл фаворити като награда за подкрепата им за незаконното анексиране на областта от Русия.