16265597_127171821125334_6644481583641637034_n-735x400

9 октомври-ЧРД на Кмета на кметовете на Несебър Васил Киров

Най-успешният и дългогодишен кмет на Несебър- Васил Киров ще бъде удостоен със званието”Почетен гражданин на община Несебър”. Човекът с душа на философ и дарба на художник направи за Несебър и общината това,с което всички преди и след него не могат да се похвалят.
Посмъртно със същото звание ще бъде удостоен и обичаният актьор Георги Джубрилов.

Рядко се случва човек да бъде оценен приживе, там където е живял и работил,защото според българската традиция, с него освен обективната оценка, вървят злобата и омразата.Тях ги носи посредствеността и нищетата,грандоманията и липсата на обективни критерии за преценка.Особено когато човек е с няколко пръста или с педи над сивия поток,който обикновено парадира и се пъчи с чужди възможности и заслуги.

Васил Киров е от малкото ръководители на Несебър,които запазиха достойнството си и преминаха през прехода с тихата си усмивка,независимо от болката,която дребни душици се опитаха да му причинят.От него трижди се отрекоха дори такива,които той направи хора,политици и ръководители.Такива,които днес се греят на отразената от него светлина….

Кметът,както всички го знаят,ръководи Несебър и общината в сложно и преломно време.Първият му мандат –от 1962 до 1966 година е свързан с началните стъпки на туристичиския комплекс „Слънчев бряг”.Следващите –от 1981 до 1990 – с развитието и утвръждаването на община Несебър като водеща туристическа дестинация, с благоустрояването на нейните съставни селища ,с включването на Несебър в списъка на Световното културно наследство ва ЮНЕСКО през 1983 година.

През тези години,независимо от различни по вид трудности,Несебър се отвори към Европа и стана визитна картичка на България пред света. За да се даде изключително висока оценка за дейността на кмета Васил Киров е достатъчно да посочим неговата грижа за старинния Несебър и Слънчев бряг.Той отлично оценяваше благодатната симбиоза между тях и като отличен диригент ръководеше сложния оркестър между древното и съвременното.

Заедно с незабравимата и всеотдайна Жана Чимбулева,пазеше като очите си стария град и изгради един от най-добрите исторически музеи и експозиции в страната. Впечатляваща беше подкрепата му за читалищата и културата,образованието ,здравеопазването,за местния вестник ,за спорта.Успяваше да намери време за всеки и за всичко.Беше ръководител със замах,но уважаваше чуждото мнение,излъчваше доверие и приятелство,никога не се възгордя.

IMG_36691

Васил Киров,заедно със сегашния кмет на Несебър Николай Димитров и бившия председател на несебърския парламент Красимир Косев

В буквалния смисъл на думата Васил Киров се бореше за местното самоуправление,за развитието на всички селища в общината – често за сметка на противоречия с партийни и държавни величия,но не изкриви гръбнак пред никого. Затова сегашното признание,дошло след 15 години на осмисляне дейността на този достоен човек ,е само позлатената обвивка на това,което Васил Киров е бил винаги за Несебър – от най-почетните му граждани !

А може би е и индулгенция за нечии гузни съвести,които винаги са страдали от късогледство….

4-АС-кметове-3-1-1024x763-735x400

Трима от емблематичните кметове на община Несебър-Васил Киров и вече покойниците Пенко Апостолов и Андрей Сариев

………………………………………………….

*Това написах спонтанно,когато през 2005 година разбрах,че Васил Киров е предложен за почетен гражданин на община Несебър.Сетих се за този текст,защото коментарите след него, в първата версия на сайта „Несебър нюз“ тогава ,показаха калта на анонимната злоба и нищета.

Сега ,16 години по-късно,много от нещата в община Несебър си дойдоха на местата.Някои личности си стоят на пиедестала,други са забравени,а Несебър е все така световен и красив!

Делата на неоспорими личности като Кмета на кметовете на Несебър-Васил Киров няма как да бъдат забравени,нито омаловажени!Поздравете го днес от сърце !

Честит рожден ден,приятелю!

Красимир Косев

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      One thought on “9 октомври-ЧРД на Кмета на кметовете на Несебър Васил Киров

      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *