bd4d6cb7ce3522b642d40ad0eab02e1a

Мохамед Лахуаедж Бухлел е терористът, избил 84 души в Ница

Автор:

news.bg

Кърваво нападение в Ница с камион. Най-малко 80 души са убити, а други 100 са ранени, съобщава АП.

Най-малко 42 от ранените са в критично състояние, отбелязва в. „Фигаро“. В града се извърша специализирана полицейска операция.

Българин от Ница: Видях около 30-40 убити

Обновена

Българин от Ница: Видях около 30-40 убити

Чух трясък и гърмеж

Товарен камион се е врязал малко преди полунощ в множество хора по известната „Английска алея“ в Ница. Там са се били събрали хора, за да празнуват 14 юли.

Имало е стрелба на полицията по камиона. Префектурата и кметът призоваха хората да не излизат на улиците и да останат по домовете си. Жителите са посъветвани да стоят далеч от прозорците.

Камионът е изминал над 100 метра с висока скорост, преди да се вреже в множеството. Той е мачкал нещастните си жертви в продължение на 2 км. Това е довело до големия брой на жертвите.

Властите обявиха, че шофьорът на камиона е неутрализиран. В момента се води разследване дали той е действал сам. В. Аарец пише, че в камиона е имало експлозиви.

Терористът от Ница бил тунезиец

Терористът от Ница бил тунезиец

В града пристигна

Антитерористичните сили на френската полиция са поели разследването на атентата в Ница

Помощник – префектът на Ница Себастиан Юмбер заяви пред радио „Франс инфо”, че нападението е криминален акт. Нападателят е убит. В момента той се идентифицира.

Засега не можем да квалифицираме събитията в Ница като терористичен акт. Това заяви прокурорът на града Жан-Мишел Претр. По-късно обаче думите му бяха опровергани.

Българин от Ница: Видях около 30-40 убити

Обновена

Българин от Ница: Видях около 30-40 убити

Чух трясък и гърмеж

Кметът Кристиян Естроси написа в „Туитър“: „Уважаеми граждани на Ница, изглежда шофьор на камион е убил десетки. Засега останете вкъщи. Очаквайте още новини”. Всички болници, разположени по Лазурния бряг, са били мобилизирани, за да поемат ранените.

Вътрешният министър спешно е заминал за Ница. Италианските власти са подсилили охраната на граничните пунктове по границата си с Франция.

Френският президент Франсоа Оланд спешно се върна в Париж от Авиньон заради събитията в Ница, съобщиха от  Елисейския дворец.

Оланд е свикал заседание на кризисния щаб в Елисейския дворец. Президентът е говорил по телефона с премиера Манюел Валс и министъра на вътрешните работи Бернар Казньов.

Бившият френски президент Никола Саркози също осъди нападението в Ница.

Президентът на САЩ Барак Обама е бил уведомен за случилото се в Ница, съобщиха от Белия дом.

Друга ужасяваща атака, този път в Ница. Много убити и ранени. Кога ще си вземем поука? Само става по-лошо. Това написа в профила си в Туитър претендентът на Републиканската партия в САЩ за президент Доналд Тръмп.

Празничната заря в Париж по случай националния празник на Франция 14 юли завърши с пожар. Той е избухнал в подножието на Айфеловата кула около 23,45 ч местно време, предаде ТАСС.

Пожарът е бил предизвикан от възпламеняване на фойерверки и вече е ликвидиран. Поради технически проблем се е запалил камион с пиротехника на моста Йена, съобщиха от пожарната.

На 13 ноември миналата година, при серия терористични атаки в Париж, бяха убити 130 души. В четвъртък френските власти съобщиха, че няма да продължат извънредното положение, което беше в сила след атаките.

84 са вече загиналите в Ница, а още 18 души са в критично състояние, съобщиха AFP и ТАСС.

преди 1 час в 08:24 ч.

Откритото оръжие в камиона на атентатора е имитация, съобщи специалният пратеник на БНТ във Франция. В камиона, с който мъжът е връхлетял върху празнуващите хора, е имало имитация на дългоцевно оръжие.

В кабината са открити документи на 31-годишен мъж, известен на полицията, но не за тероризъм. Удължаването на извънредното положение във Франция дава възможност по-свободно полицаите да правят обиски или да разпитват заподозрени.

===========================

Мохамед Лахуаедж Бухлел е терористът, избил 84 души в Ница

Автор:

news.bg

Мохамед Лахуаедж Бухлел е извършителят на терористичната атака в Ница. Това съобщава Би Би Си, позовавайки се на местни медии.

Припомняме, че малко преди полунощ шофьор вряза камион в множество хора по известната „Английска алея“ в Ница. Те се били събрали, за да празнуват 14 юли – националния празник на Франция.

Кой е масовият убиец от Ница?

Обновена

Кой е масовият убиец от Ница?

Депресиран и с финансови проблеми

Мъжът е идентифициран като местен жител. Апартаментът му е претърсен тази сутрин.

По-рано бе съобщено, че шофьорът на камиона е бил официално идентифициран. Той е 31-годишен мъж от френско-тунизийски произход, чиито лични документи били открити в камиона след атаката.

Бе съобщено също, че той е бил познат на полицията, но не и на разузнавателните служби.

Над 80 убити при кървав терор в Ница

Обновена

Над 80 убити при кървав терор в Ница

Други 100 са ранени, 42 от тях – в критично състояние

Неговият 19-тонен камион се движел на зиг-заг през тълпата на Английската алея в четвъртък вечерта, убивайки всеки, който е могъл.

Камионът е изминал над 100 метра с висока скорост, преди да се вреже в множеството. Той е мачкал нещастните си жертви в продължение на 2 км. Това е довело до големия брой на жертвите. Нападателят е убит от полицията. Той също е открил огън по служителите на реда.

В камиона са открити личните му документи, както и множество фалшиви оръжия и гранати.

Бухнел живеел в район „Абатуар” в Ница. По-голямата част от живота си той е прекарал във Франция.

Масовият убиец от Ница - познат на полицията

Обновена

Масовият убиец от Ница – познат на полицията

Камионът бил натъпкан с фалшиви оръжия и гранати

Френските власти претърсват апартамента на мъжа, заподозрян за атаката в Ница. Полицията официално не са съобщили името на мъжа, но местни медии го назоваха като Мохамед Лахуаедж Бухлел.

Задържан е няколко пъти за насилие, радикализация и кражби, но не и терористични нападения.

Разследващите разговарят и с роднините му, за да разберат защо Мохамед Лахуаедж Бухлел е решил да отнеме толкова много невинни животи в деня на националния празник на Франция.

Детективи проверяват информацията, че втори нападател е помогнал на Бухлел в кървавата баня и че той е бил част от по-широка терористична клетка във Франция.

Има опасения, че той е част от мрежа, която стои зад предишните атаки в Париж и Брюксел.

Мохамед Лахуаедж Бухлел е работил като доставчик, но наскоро предизвикал инцидент, след като заспал зад волана. След инцидента бил вкаран в ареста.

Френска телевизия съобщава, цитирайки полицейски източници и местни жители, че нападателят е женен и има три деца. Не е бил много религиозен. Предпочитал момичетата и салсата. Според съседи мъжът тази година не е спазвал напълно Рамадан. По-рано се появи информация, че е баща на тригодишно дете.

Стана ясно, че Бухлел е разведен. След разтрогването на брака, той изпаднал в депресия. Имал и парични проблеми. Съседи го описват като груб самотник, дори странен. Бил отблъснат от жена си.

Заради атаката премиерът на Франция обяви тридневен национален траур, който започва от утре. Френският президент Франсоа Оланд свика извънредно заседание на съвета по отбрана.

При нападението има много загинали деца. В педиатричната болница за лечение са приети 50 деца и младежи.

Интерпол изпрати екип, който да помага за разследването на атаката, включително идентифициране на жертвите и екипите за борба с тероризма.

преди 10 минути в 16:29 ч.

Интерпол изпрати екип, който да помага за разследването на атаката в Ница, включително идентифициране на жертвите и екипите за борба с тероризма.

преди 58 минути в 15:42 ч.

Моля се за жертвите на атаката в Ница и техните семейства. Моля се на Бог да промени сърцата на заслепените от омраза насилници, заяви папа Франциск.

преди 1 час в 15:26 ч.

Претърсват жилището на нападателя

преди 1 час в 15:26 ч.

Евакуираха летището в Ница заради изоставен багаж.

преди 2 часа в 14:39 ч.

Сред чужденците, убити в Ница, има най-малко един руски, двама американски, един украински, един швейцарски и двама арменски граждани.

преди 2 часа в 13:54 ч.

Френският президент Франсоа Оланд и премиерът Манюел Валс пристигнаха в Ница.

преди 2 часа в 13:51 ч.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел обяви, че засилват мерките за сигурност във връзка с празненствата за националния празник следващата седмица. Той ще бъде отбелязан, въпреки атаката в Ница.

преди 2 часа в 13:49 ч.

Германия ще засили граничния контрол по летищата, както и по сухопътните и жп пунктове с Франция след атаката с камион в Ница.

преди 2 часа в 13:48 ч.

Един украински гражданин е убит, а един е ранен при нападението. Сред жертвите е и руска гражданка.

преди 2 часа в 13:46 ч.

Зам.-директорът на полицията в Ница е сред убитите при атаката.

преди 2 часа в 13:45 ч.

Държавният департамент на САЩ потвърди, че двама американци са сред 84-те жертви на атаката в Ница. Медиите съобщават, че те са баща и 11-годишният му син от Тексас.

Print Friendly

Автор: NEWS.BG


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *