150510103018-660x371

72 години от победата над фашизма /Втора част/

                                                                                                                              НИКОЙ НЕ Е ЗАБРАВЕН  И  НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО                                                                                          

„Българийо за тебе те умряха”,”Паметта минава през годините”,”Фашизмът не е само спомен”,”Всички воювахме храбро”,”Те се сражаваха самоотвержено”, ”Храбреците са сред нас”,”Народната памет разказва”-това е пътят, който изминават несебърските войници от 24 пехотен полк в Победата над фашизма.                                                                                    

prinosyt-copyНа 9 май за втори път в България ще се проведе световната инициатива „Безсмъртният полк“. Тази година, заедно с инициативата в Несебър през 2016 г., ще се включат 37 български града, като жителите им ще шестват с портрети на свои родственици, участвали в антифашистката борба.

Не са ли те красноречиво олицетворение на пророчествата на Дълес?  За поредния път,да.На 4 октомври 2010 г. пред двора на посолството на САЩ в София бе издигнат паметник на американските летци, загинали в небето на България през Втората световна война.Паметникът е дарен от Стародавната и почитаема масачусетска артилерийска рота.                                                                                                                                                                           

 1114В края на 1943 и началото на 1944 г. София е бомбардирана многократно от въздушни формации на Великобритания и САЩ като столица на държава, съюзник на Германия във войната.

По официални данни при бомбардировките загиват 1243-ма жители на столицата, 1355 са ранени, а разрушените сгради са над 5300, главно в центъра на града. По същото време са бомбардирани и други селища на страната – Драгоман, Враца, Карлово и военното летище там.

Българската противовъздушна отбрана сваля над 100 американски и британски самолета, загиват 159 офицери и сержанти, в плен попадат 329 летци и бордови стрелци, сочат данните, изтъквани от някои историци.

„Да помнят, е това, което живите дължат на мъртвите“, заяви тогава посланикът на САЩ Джеймс Уорлик в речта си пред гостите на церемонията. Той отбеляза, че с откриването на паметника се изпълнява дълг. „Какво по-подобаващо признание за тези мъже от това, че сега, на тази церемония, ние стоим рамо до рамо като съюзници“, каза посланик Уорлик.“Нека укрепим нашите връзки и се опитаме да изграждаме заедно свят, достоен за високата цена, която те платиха“, призова посланикът. „Младите мъже, които почитаме днес, сигурно биха казали, че тъкмо това е нашият дълг“, допълни той и цитира думи на ген. Робърт Лий:  „…никога не можем да направим повече от дълга си, но и никога не бива да се задоволяваме с по-малко“.

В церемонията участваха Националната гвардейска част на България, Гвардейският духов оркестър на българската армия и Оркестърът на военновъздушните сили на САЩ в Европа. Сред гостите бяха министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, заместник-кметът на София Минчо Герджиков, бившият еврокомисар Меглена Кунева, депутати.

Но нека хвърлим поглед по-конкретно върху събитията по случай 72-годишнината от края на Втората световна война, несебърските участници в нея и почитането на несебърското участие.                                                                                                                                                               

 На 9 май отбелязваме Деня на Европа и победата над Хитлерофашизма. Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. През 2017 г. се навършват 72 години от края на Втората световна война и 67 години от декларацията на Робер Шуман.
Денят на Европа се почита на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана, която предвижда обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички.
Декларацията на Шуман стои в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.                                                                                

През 1985 г. в Милано държавните и правителствените ръководители на страните от тогавашната Европейска общност решават 9 май да бъде празникът на ЕС.                                                                                                                      

  В България той е обявен за такъв с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.
С полагане на венец на паметната плоча на антифашистите, която се намира в близост до читалище „Яна Лъскова – 1905“ в Стария град,  община Несебър отбелязва  Деня на Европа и победата над Хитлерофашизма”

1019-1

На територията на община Несебър  доскоро  имаше все още  живи шестима участници във Втората световна война, които бяха  специално почетени.Това са: Желязко Георгиев Желязков от Несебър,Божин Христов Порточанов от Баня,Георги Русев Стоянов от Обзор, Андрей Манолов Сачанов, Костадин Ангелов Ричков, Апостол Дионисов Дуков – и тримата от Равда.                                                                                                                             

 С изпълнение на решение №934 на Общинския съвет  бе гласувано да получи безплатно  по 8 куб.м. дърва за огрев. За тогавашните 7 живи фронтоваци  по случай 69-годишнината от края на Втората световна война бе гласувано решение №835, с което всеки от тях получи по 100 – словом /сто/ лева,като награда.                                                                                                  

Нито една от другите институции тогава, извън Община Несебър и Общинския съвет, не прояви някакво по-специално внимание към живите фронтоваци.Нито читалищата,нито училищата,нито която и да е било друга институция или пък партия.                                                                                                                                                                            6381-1 Все пак в навечерието на 70 годишнината от името на министъра на отбраната Николай Ненчев заместник-кметът на Община Несебър Иван Гургов връчи грамоти и юбилейни медали на последните двама ветерани от Втората световна война в Несебър Божин Порточанов и Желязко Желязков.

 Преди настъпването на т.н. демократични промени от края на 1989 г. периодично покрай честването на кръгли годишнини от края на Втората световна война,когато страната ни се намираше под доминиращото влияние на СССР,и като член на Варшавския договор,се разпространяваха брошури на руски език със заглавие: Никто не забыт и ничто не забыто.Те се превеждаха и на български език със заглавие: Никой не е забравен и нищо не е забравено.

/Следва/

 

Print Friendly

Автор: Максим МОМЧИЛОВ


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *