Силви Кирилов от „Има такъв народ“ откри заведението на 50-ото Народно събрание. Той е най-възрастният народен представител и по традиция на него се падна тази чест.

237 депутати бяха в зала за старт на новия политически сезон. В зала са и президентът Румен Радев, вицепрезидентът, служебният кабинет на Димитър Главчев, представители на съдебната власт.

„Живеем в изключително динамично време, живеем във време разделно“, обърна се Силви Кирилов към депутатите. Според него обществото няма доверие в институциите. Няма единство в обществото, подчерта Кирилов. По думите му всеки един депутат трябва да анализира собствените си пропуски, за да се решат вътрешните и външните предизвикателства пред страната, за да има стабилност пред бизнеса и сигурност за обществото.

От разединението страда държавността, предупреди народният представител. Той призова за повече разум. България е свята и над всичко, убеден е Силви Кирилов. В словото си той акцентира и върху ниската избирателна активност на последните избори.

Българският народ е преодолявал много сложни политически ситуации и национални катастрофи, подчерта Кирилов. Да създаваме приятели, а не врагове, настоя народният представител. Пред младите стои демографската криза и те трябва да се научат от възрастните да комуникират, според него. Той настоя за прозрачност в действията на партиите. Време е да върнем здравия разум, настоя още Силви Кирилов. След встъпителното му слово, новите депутати положиха клетва.

Депутатите от 50-ото Народно събрание се събират за първи път

Депутатите от 50-ото Народно събрание се събират за първи път

ГЕРБ постави Рая Назарян за избор на парламентарен шеф като залог за разговорите за кабинет

ГЕРБ приемат победата не като успех, а като сложна задача. Това стана ясно от декларацията на партията, прочетена от Тома Биков. Агресивното поведение и обидиите не носят дивидент на никого, обясни той. Партията е готова за смислен и целенасочен диалог с останалите формации. Според Биков дори две политически сили не могат да излъчат правителство и затова е нужна подкрепата на 3 или повече формации.

Последните няколко парламента се провалиха именно в дешифриране на изборните резултати, категоричен е той. Затова днес трябвало да се излъчи управленска формула, която да отговори на обществените очаквания, а не на партийните сметки. Биков настоя за правителство на споделената отговорност. ГЕРБ са готови на отстъпки, но без задкулисни договорки.

Българското общество има нужда от радикална промяна на поведението на своите лидери, каза още Тома Биков. ГЕРБ искат 4-годишен мандат, но няма да участват в управлението на всяка цена. Те искат трайно и дълготрайно решение на политическата криза. Партията е готова и за поредни предсрочни избори. Това обаче ще е лош вариант за страната. Все пак рисковете от това щели да са по-малки от рисковете от лошо управление. Готови сме да загърбим тяснопартийните интереси, заяви Биков.

На Йордан Цонев се падна задължението да прочете първата декларация на ДПС по повод старта на новото НС. На първо място той благодари на актива на партията и обеща – „ние няма да ви подведем“. Ние чухме какво ни казват хората, заяви Цонев. Между политиците и дневния ред на обществото е изкопана пропаст, смята той. Според него хората не искат избори, а стабилност и решаване на проблемите им. Но решаването на проблемите нямало как да се случи в политическа криза.

ДПС също вижда управление с пълен мандат. Българите потвърждават евроатлантическия път на България, смята още Йордан Цонев. Гражданите са силно разтревожени за сигурността си, за сигурността на страната си, посочи той. Членството в НАТО давал тази сигурност, акцентира Цонев. ДПС обеща ясна и последователна политика, както и ще продължат неотклонно да подкрепят Украйна. Цонев настоя всички евроатлантици да се включат в съставянето на правителството.

ГЕРБ и ДПС гледат към 4-годишен мандат и съдебната реформа

Обновена

ГЕРБ и ДПС гледат към 4-годишен мандат и съдебната реформа

ДПС влезе със солидна делегация в разговора с дамското трио на ГЕРБ

Всяко Народно събрание трябва да започва с надежда. Това заяви Николай Денков в декларация от името на ПП-ДБ. Но тази надежда с всеки избор намалявала. Според него, който свали редовно правителство, без да е готов да предложи редовен кабинет, носела двойна отговорност. Кабинетите на ПП придвижили страната напред. Но те били свалени, за да могат Борисов и Пеевски да тиражират лъжата, че могат да управляват, по думите му. ГЕРБ и ДПС получиха точно това, което искаха, изтъкна той. Според Денков сега е време те да поемат отговорност, защото нямало зад кого да се скрият.

„Вадим своите поуки за грешките, които направихме“, каза още бившият премиер. По думите му най-голямото разочарование на избирателите на ПП-ДБ било съвместното управление с герберите. Длъжни сме да се върнем към нашите основни приоритети и задачи, посочи той. ПП-ДБ остават опозиция. Формацията ще разкрива всеки акт на корупция. Никой освен правосъдната система не може да изпере корумпираните, посочи още бившият премиер. Институциите няма да служат на политици със силно магнитно поле, смята Денков.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов също отбеляза ниската избирателна активност. По думите му хората не намериха мотивация да изберат някой от присъстващите в зала. 70% от народа избра да остане вкъщи и така гласува вот на недоверие срещу собствената си държава, посочи Костадинов. Според него за негласувалите няма значение кои са тук в тази зала. За мнозинството в залата пък няма значение кои не са гласували. „Те просто са ви благодарни, уважаеми сънародници. Защото с вашата пасивност, вие ги бетонирате в меките столове, където удобно са разплули охранените си туловища“, коментира Костадинов. Остатъците от българската държавност пропадат все по-дълбоко, изтъкна той.

Според него идеята за промяна отново ще бъде продадена за лични изгоди или от глупост, а медиите отново ще пишат това, което им се подава нощем. Нашите сънародници, отрудените български мюсюлмани, отново ще гласуват под команда и на екскурзия, защото нашата държава отдавна ги е харизала в робство на ДПС, изтъкна Костадинов. Родителите ни ще продължават да броят стотинките си до следващата унизително ниска пенсия, а децата ни ще продължат да излизат в чужбина, коментира той. Освен ако не се събудим сега.

Огромната част от нашия народ откровено презира хората в парламента, констатира лидерът на „Възраждане“. Според него не е толкова сложно да се сложи край на корупцията. Костадин Костадинов още веднъж повтори, че неговата формация ще брани с всички сили българската държава. „Ако трябва ще се бием, ако трябва ще умрем за него“, категоричен бе той.

И повтори и тезата си, изразявана в последните няколко дни – „Възраждане“ ще бъде в опозиция и ще подкрепи само собствен мандат.

"Възраждане" остава в опозиция в 50-ото Народно събрание

„Възраждане“ остава в опозиция в 50-ото Народно събрание

Партията ще продължи да работи за приоритетите, зад които е заставала и досега

Изпълняващият длъжността лидер на БСП Атанас Зафиров прочете декларация от името на левите. Политиците влизали в 50-ото НС с голям дълг към обществото и държавата, изтъкна депутатът. Политиката се превърна в източник на конфликти, заяви той. Според него тенденцията за все по-малко гласуващи няма да се промени с нови избори. За да се излезе от кризисността са нужни усилията на всички в пленарна зала, по мнението му. Партиите все повече се откъснали от хората. Отговорност, разум и диалог са трите ключови думи на БСП в този парламент, заяви Атанас Зафиров.

Българите и България живеят в изключително сложни времена, посочи депутатът. Ние живеем в нова реалност, категоричен бе той. Според него политиците не осъзнавали това. На тази нова реалност не можем да отговорим със стария формат, убеден е социалистът. БСП няма да хвърля камъни и да чертае разделителни линии, по думите му, но пък и партията няма да участва във властта чрез парцелиране. Узявимата представителност на партиите е една от причините БСП да не иска да участва в правителството на споделената отговорност. Левите искат експертно правителство, но с разумна сила, носител на експертиза, с достатъчен хоризонт, за да се стабилизират обществените отношения. БСП ще бъде диалогична в парламента.

БСП не отиде на срещата с ГЕРБ и им се обясни в писмо

БСП не отиде на срещата с ГЕРБ и им се обясни в писмо

Социалистите са против правителство с мандат на ГЕРБ и на ДПС

Декларация от името на „Има такъв народ“ бе изчетена от председателя на парламентарната група Тошко Йорданов. По думите му трябва експертно правителство на България, което не е доминирано от една или друга партия, а от експерти в дадените области. Всеки един от нас, всяка една партия, ще изпълни задълженията си към българските граждани дали да подкрепи управление или не.

Той призова колегите си да спазват Конституцията и законите на страната, както и да се ръководят от интересите на народа, а не да ги нарушават, да променят Конституцията както искат и да не се ръководят от партийния интерес. Народът бе прав – некадърните действия и бездействия направиха така, че обществото изпитва само срам, посочи Йорданов. Почти е невъзможно да се върне здравият разум там, където няма, по думите му.

Според него всяка една партия в парламента има същия тежест като всички останали. Когато липсва управление, държавата блокира. Управление базирано на сглобки не води до нищо добро и е по-добре да бъде свалено, отбеляза Тошко Йорданов. По думите му, ако партиите не осъзнаят, че трябва да се състави правителство, ще трябва отново да се мине през чистилището на изборите. Време е да се върне здравият разум в политиката и управлението на държавата, призова Тошко Йорданов.

От най-малката парламентарна група „Величие“ бяха изключително кратки в своята декларация. Тя бе представена от бившия депутат от „Има такъв народ“ Виктория Василева.

„Уважаеми народни представители, дали за българските граждани ще бъдем мръсници или герои, зависи от нас“, изтъкна тя.

Василева посочи, че винаги в програмните си речи депутатите дават обещания и заклинания, които на следващия ден забравят и не изпълняват. Нека веднъж започнем със стихове, като цитира стихотворение от Дамян Дамянов.

Николай Марков закъсня за клетвата си като депутат

Николай Марков закъсня за клетвата си като депутат

„Величие“ искат среща с Борисов, за да решат дали да подкрепят Рая Назарян за председател на НС