Парламентарната група на „Продължаваме промяната“ дава срок до 5 януари за изготвяне и гласуване в парламента на програмна декларация с всички останали групи. Това съобщи на трибунка кандидатът за премиер с втория мандат Николай Денков. В декларацията ще се съдържат всички важни приоритети, законопроекти и програма на парламента, които трябва да се приемат до края на 2023 г.

Преди изготвянето й по график – на 23 декември ще има среща с всички групи за обсъждане на кои законопроекти да влязат в декларацията. Ако декларацията не получи подкрепа, ПП ще върнат мандата неизпълнен. Ако се подкрепи – започва изграждане на структура на кабинет и състав.

По думите на Денков „министрите ще са експерти в тяхната област, гръбнакът ще е тясно свързан с политическите партии“, без коалиция с ГЕРБ и ДПС.

Все едно дали има шанс за кабинет, ПП смятат да демонстрират, че правят максималното

Все едно дали има шанс за кабинет, ПП смятат да демонстрират, че правят максималното

Кирил Петков призовава другите партии да хванат с приемането на законопроектите

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров добави, че групата им ще изисква в декларацията да се съдържат важни закони: приемане на Закона от Плана за развитие за защита на хората, подаващи сигнали, антикорупционните закони, хартиената бюлетина. Ще се водят разговори и срещи с парламентарните групи, уточни Гюров.

Днес са изпратени писма за покана на всички парламентарни групи, срокът за отговор е четвъртък вечер.