cdde051c050fe8906d28c5357822dad2

2007-2017: БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

 

Или от радостта до мъдростта пътят е дълъг и труден

g_chaldykovД-р Георги Чалдъков

 

      – Стигнахме ли, Ру? – попита Пух задъхан.

      – Почти, Мечо. Мисля, че любимата ни поляна е ей там.

      – Е, добре – отвърна Пух.

      – Ето я, Пух – извика Ру. Стигнахме!

                     А. А. Милн, от „Мечо Пух“

  

В САЩ има лаборатории, наричани DNA Reunion,  за проследяване на генетичното дърво на всеки американец, пожелал да го научи. Има и проект за генетична генеалогия (DNA Ancestry Project) – чрез ДНК проби човек може да проследи корените на рода си, достигнали дълбочини на хиляди години. Дори до митохондриалната Ева и Y-хромозомния Адам.

В България също работят подобни проекти – генетичната лабораторията на професор Иво Кременски направи ДНК анализи на хиляди българи – те показаха, че векове преди основаването на Европейския съюз (ЕС), българските гени са с европейска характеристика. Безспокои ме, че “България е много хубава, но в нея има много необразовани българи.” – както казваше професор Иван Славов.

На 1 януари 2007 г. и „Върви, народе възродени” запя „Ода на радостта” –  химнът на ЕС:

Радостта е мощ основна,

златен лост на вечността,

на световния часовник

колелата движи тя.

Така българският гений на Стоян Михайловски се сля с този на Фридрих Шилер и Лудвиг ван Бетховен.

    Hominem quaero (Човека търся) – отговарял Диоген, когато го питали защо ходи през деня със запален фенер по площадите на Атина. Сега аз търся Homo reciprocans (лат. reciprocus – взаимен) по улиците, площадите, кафенетата и университетите на Европа. Не вярвам обаче, че евроароганти могат, по-точно искат, да оценяват Балканите като стойностна кул­турно-историческа и все още романтична част на света.

Ето някои въпроси, на които все още не са отговорили канцелариите на ЕС:

Ще могат ли хората да реагират позитивно на предизви­кателствата на взаимозависимостта? Или мачизмът ще пре­обладава в отношенията на big brothers в Брюксел, Берлин и Париж с newcomers от София, Букурещ и Белград? Колко съпричастни хора има на глава от населението във всяка страна на Европа? Има ли нат­рупана критична маса от доброта и алтруизъм, за да се изяви Homo reciprocans в европейското общество? Еднакво ли е опреде­лението за доброта, емпатия и филантропия в съзнанието на европейците? Кое доминира – различието или добротата? Ще позволи ли ЕС правото на дерогация (англ. derogation – подценяване) – да не приемаме искания, които накърняват достойнството и интересите ни?

Все още в сила ли е това, че „Европа не ни счита за нищо и с удоволствие би гледала смъртта ни”? – както е написал професор Боян Пенев на 28. VII. 1913 г. в своя „Дневник”. Това ми напомни и един диалог от “Алиса в Огледалния свят”:

– Ето ти един въпрос: на колко години каза, че си?

– На седем и половина – каза Алиса. Исках да кажа, че нито един човек не може да престане да расте!

– Един може и да не може – рече Хъмпти-Дъмпти, – ама двама могат. Ако някой ти беше помогнал малко, можеше и да си останеш на седем.

През 1987 г., когато жадувахме за свобода и демокрация, в Будапеща професор Мария-Дария Хаус от Канада ми каза, че ще имаме проблеми, ако безкритично послед­ваме модела на западното общество. Така ми каза и Мати Кин­дер – млад колега от Маастрихт, когато минавахме покрай една сграда на ЕС. Тогава не им повярвах. А сега си спомням думите на Костурица, че „и врабче не позволяват да кацне на Балканите“. Но все пак вярвам, че белите лястовици на Homo reciprocans ще летят в многозвездното небе на обединена Европа.

Десет години след влизането ни в ЕС съюз „спрях със свито сърце, но все още не разбирах. Тогава и аз погледнах към подножието на стената и подскочих! Към малкия принц се бе проточила една от онези жълти змии, които убиват човек за трийсет секунди…”

Въпреки че „Змиите са опасни. И могат да хапят за удоволствие…”,  да си ученик в европейското училището* е значително по-добре, отколкото да си войник в казармата на комунизма.

–  Защото има звезди и цветя, които знаят да се смеят. И никой необразован никога няма да разбере колко важно е това!  – каза малкият принц.
–––––––––––––– –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

*По-точно в училището по свобода-и-независимост в унгарския Вишеград, а не в училището по политическа коректност и неолиберализъм в Брюксел, Берлин и Париж.

 

Print Friendly

Автор: Д-р Георги Чалдъков


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *