-Sl-Briag-77

18% от работодателите са пратили служителите си в неплатен отпуск


След обявяване на извънредното положение в страната при 48% от работодателите, служителите работят стандартно на работното място, като поддържат високи хигиенни и санитарни мерки.

При 38% от фирмите – наетите работят чрез хоум офис, а 12% от тях посочват, че са преустановили дейност по различни причини – заради обявеното извънредно положение или липсата на поръчки. Това показва проучване на Българска търговско-промишлена палата сред 300 фирми у нас.

При около 23% от работодателите служителите или част от тях са в платен отпуск, а при 18% от фирмите – в неплатен.

Резултатите от анкетата показват, че бизнесът се адаптира, търси различни възможности за работа гъвкави форми на заетост, но не навсякъде това е възможно.

Действително има редица компании, които съвместяват всички посочени възможности, служителите им работят на ротационен принцип (на екипи),  предвид намаляването на поръчки, невъзможността за доставка на суровини и блокиране на транспорта.

Най-много безработни остават след края на сезонната заетост
БГНЕС

Работата с клиенти е ограничена до минимум, а определени компании, загрижени за здравето на най-възрастните служители, са ги пуснали в отпуск.
Интересен извод може да се направи, че са преувеличени и са химера очакванията, че за едни фирми кризата е предизвикателство, а за други е предимство. Несравними са двете категории, защото едва под 1% очакват положителен ефект.

За всички предприемачи има и положителна страна. Всички са започнали да оптимизират разходите си, а това е инвестиция в бъдеще. Доста от тях са разбрали, че могат да се справят с по-малко работници и служители и това също е инвестиция в бъдещето.

Дават 1 млрд. лв. на фирмите да запазят работниците си

Най-значима и силно необходима мярка за бизнеса сега е гарантираното придвижване на стоки и суровини по трансевропейските коридори с цел да не се възпрепятства износа и вноса на стоки – 96% от компаниите смятат така.

Това е изключително важен елемент, за да може икономиката на страната да функционира нормално. Не на последно място, предвид затрудненията свързани с автомобилния транспорт, се забелязва една неизползвана възможност – и фирмите и още повече държавата трябва да  се фокусират върху по-пълноценно използване на жп транспорта, който е под неин контрол.

2018г. с най-нискък брой на регистрираните безработни

На второ място над 90% от фирмите посочват, че държавата трябва да съкрати сроковете за разплащане с бизнеса, да се извърши незабавно разплащане на просрочени задължения, както и да се открие телефонна линия за сигнали от страна на бизнеса.

Подкрепата в размер на 60% от възнагражденията на служителите в рамките на 3 месеца в доказано засегнати от вируса фирми  е също един от важните елементи, за да могат фирмите да съумеят да запазят служителите си в неясните времена.

Според членове на палатата, след направена оценка, процентът може да бъде по-голям /аналогично на Великобритания, при която е 80%/ и да има по-голяма яснота как ще могат да се възползват.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Print Friendly

Автор: Pariteni.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *