Минималната основна заплата за директор в средно училище става 1724 лв. със задна дата – от 1 април т.г. Увеличението на възнагражденията в образователната система с 12,3% от началото на миналия месец вече е в сила и за ръководителите на учебните заведения, след актуализиране на правилата за определяне на заплатите на директорите на общинските и държавните училища, на центровете за специална образователна подкрепа, на регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващо образование, на центровете за подкрепа на личностното развитие, на астрономическите обсерватории и планетариуми, на Държавния логопедичен център и на Националния дворец на децата.

Вдигат се добавките за организация и контрол на заниманията по интереси, съобщиха от Министерството на образованието и науката. В училища с до 10 групи сумата става 25 лв., при 11 до 20 групи – 38 лв., а при над 20 групи – 50 лв. месечно, за периода 1 април – 31 декември 2022 г.

Близо 30% от учителите все още с неповишени заплати

Близо 30% от учителите все още с неповишени заплати

МОН проверява финансовото състояние на всички училища, детски градини и образователни центрове

Увеличава се и максималната сума, която може да получи за календарна година един директор като допълнително възнаграждение за официални празници и за началото на учебната година – от 2800 на 3100 лв. Размерът на еднократния бонус, който може да бъде получен в края на годината, се повишава от 2000 на 2200 лв. Конкретните суми за всеки директор са обвързани със средните размери на съответните допълнителни възнаграждения на персонала в институцията, увеличен с коефициент 1,5.

Директорите вече ще могат да бъдат в отпуск или в командировка в учебно време 15 вместо 10 работни дни годишно. В това число не са включени дните за квалификация и за изпълнение на служебни задачи, възложени от регионалните управления на образованието, от министъра или Министерството на образованието и науката.