НЕПОЗНАТИЯТ НЕСЕБЪР РАЗКРИТ В КАРТОГРАФСКИ АРХИВИ И КОЛЕКЦИИ ОТ II – XXI ВЕК

На 14 август в Артиум център  в присъствието на кмета на Община Несебър Николай Димитров  бе открита  изложбата „Несебър в картографски архиви и колекции II – XXI век.“

На събитието присъстваха д-р Стефан Пейков, председател на „Геопан“ и член учредител на Българската картографска асоциация, президентът на Международната картографска асоциация Милан Конечни, проф. д-р инж. Теменужка Бандрова, председател на УС на Българска картографска асоциация и вицепрезидент на Международната картографска асоциация, д-р Антоанета Тотоманова – зам. директор в национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Мариян Марков Военно-географска център –Троян, акад.проф.д-р арх.Николай Тулешков,Сдружение „Арх и Арт”, зам.началникът на Военно–географска служба полк. Христо Стаменов, който поднесе поздравителен адрес от името на вицепремиера Красимир Каракачанов, много граждани и гости.

Изложбата бе организирана от Община Несебър и Международния  търговски и културен център «Геопан», Бургас.

Във фоайето на сградата бяха подредени 45 изображения на стари и по-нови карти и гравюри, които се съхраняват в Британската библиотека в Лондон, Библиотеката на Руската академия на науките – Санкт-Петербург, Библиотеката на гражданския музей „Корер” – Венеция, Библиотека Томазо Корсини – Флоренция, Военнния архив – Виена, Държавната библиотека на Прускотото културно наследство – Берлин, Държавния архив на Венеция, Националната библиотека “Марчиана” – Венеция, Саксонската библиотека – Дрезден, Френската национална библиотека – Париж и седем български архива, библиотеки и частни колекции.

Целта на изложбата е да покаже едно малко познато лице на Несебър, като световно културно наследство и чрез него – трайният интерес и значение, което му е отдавал и отдава светът.

Изложбата е едно значимо дело, което приобщи и обедини най-големите български културни и научни институти – Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, Българската академия на науките – Научен архив, Националния музей „Земята и хората“, Военногеографската служба на МО, Лесотехническия университет – Музей и др.

Благородно предизвикателство към създадената общност от съмишленици и следваща стъпка в развитието на идеята е събраната колекция да се превърне в основа на дългосрочен културен проект „Несебър в световните архиви, библиотеки и частни колекции”. Осъществяването му още веднъж би потвърдило успешното социално, икономическо и културно развитие на града и общината, тяхното място в страната ни, в Европа и света.

Посетителите на изложбата  се убедиха колко интересен е пътят, който предстои да се измине, колко много следи от миналото на Несебър са съхранени, но още неопознати и колко много може да ни донесе куражът да се потърси и покаже величието на хилядолетния ни град съхранено в световните библиотеки, научни архиви и частни колекции.

Освен в тази забележителна във всяко отношение изложба, посетителите в Артиум център можаха да се потопят в  недалечното минало на Несебър  и Слънчев бряг чрез колекцията от картички от шейсетте и седемдесетте и осемдесетте години, която немският гражданин Георг Крайм бе предоставил на вниманието на публиката. Колекцията бе представена от режисьора Николай Ташев, който с много артистичност  и нотка носталгия поднесе някой от текстовете на картичките