Snimka-1

140 години Плевенска епопея

Румен Петков подари на Негово Светейшество патриарх Неофит първата официално валидирана пощенска картичка с плик, посветена на 140-та годишнина от  Плевенската епопея

 

Румен Петков подари на Негово Светейшество патриарх Неофит първата официално валидирана пощенска картичка с плик, посветена на 140-та годишнина от Плевенската епопея. Образци от изданието получиха и всички останали представители на Св. синод.

„Като православни християни, като хора, които сме с твърдата убеденост, че църквата е в основата на съхраняването на българския дух и нация през вековете, подаряваме като символ на вярата ни първата валидирана пощенска картичка, посветена на героичните събития,свързани с юбилея от освобождаването на Плевен на Негово Светейшество патриарх Неофит“, посочи Петков.

По време на съпътствалите официалното събитие разговори с представителите на Св. Синод бе обсъдена подготовката на Плевен за юбилея, както и състоянието и възможностите за възстановяване и съхраняване на паметниците, посветени на историческите събития от преди 140 години.

„Родолюбивото възпитание е от огромно значение за съхраняването на българската нация. То трябва да се опира на духовността и християнските ценности, които са ни съхранили през вековете“, посочи от своя страна Пловдивският митрополит Николай.

Snimka-3Участие в срещата взе и Валентин Тодоров, чийто прапрадядо е сред хората, официално посрещнали в Плевен руския император Александър II и като протойерей  е отслужил молитва в негова чест в църквата „Св. Николай“.

В рамките на честванията,посветени на Плевенската епопея, които ще се състоят на 10 декември, ще присъстват множество представители на българската и руска православни църкви, сред които Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Ловчанският митрополит Гавриил, Плевенският митрополит Игнатий, който е и домакин на събитието.

Участие ще вземе и руският митрополит Исидор, който е официално наследилият като владика руски патриарх Негово Светейшество Кирил.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *