Днес България празнува своето Съединение – тържеството на националния дух и волята на народа ни за обединение.

768x432gsesewРуско-турската война и Санстефанският договор не водят до създаването на суверенна българска държава.

С Берлинския договор се създава Княжество България, като се постановява временен статут на руската окупация, но българските земи са разпокъсани. Източна Румелия е отделена като васал на Османската империя.

Борисов честити Съединението чрез Фейсбук

Борисов честити Съединението чрез Фейсбук

Единни да работим за просперираща държава, без да чакаме друг, зове премиерът

Предците ни отказват да се примирят с потъпкването на националния ни идеал.

Преди 132 години в Пловдив войски, командвани от майор Данаил Николаев, свалят правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Съставено е временно правителство начело с Георги Странски, в което влизат представители на двете южнобългарски партии и на войската. Отправен е апел към княз княз Александър Батенберг да подкрепи Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

768x432ewfewewq3wqerОпирайки се на масовата подкрепа от българите в Княжеството, на 8 септември Александър I издава манифест към българския народ, с който официално признава Съединението и призовава нацията да защити „святото дело“.

На следващия ден отива в Пловдив и назначава трима комисари на мястото на временното правителство, което се отказва от пълномощията си.

Оттук той уведомява великите сили, че поема управлението на Източна Румелия. В нотата си изразява решимост да защити Съединението от всяко чуждо посегателство и призовава великите сили да признаят акта на обединението.

Патриотичният порив на българите среща категоричен отпор от страна на Русия и Османската империя.

През октомври 1885 г. в Цариград е свикана посланическа конференция на силите. Опитите на руските дипломати да провокират Турция към военни действия срещу българите са парирани от Англия.

Сръбският крал Милан обаче напада България, подстрекаван от Австро-Унгария и Русия. В последвалата Сръбско-българска война, известна още като „войната на капитаните срещу генералите“, младата ни войска успява да защити националния идеал с оръжие и дух.

Честванията по повод годишнината от обединението на Княжество България и Източна Румелия ще са съсредоточени в Пловдив – градът, от където започва едно от най-паметните събития в историята на България.

Празникът по традиция започва в 9:30 ч., когато ще бъде даден старта на 43-тия Международен мемориален маратон „Съединение“, който тръгва от площада на град Съединение.

В 10 ч. в Катедрален храм „Света Богородица“ ще бъде отслужен тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай.

Държавният глава Румен Радев ще присъства днес в Пловдив на честванията на годишнината от Съединението. От 20:30 ч. президентът ще участва в тържествената церемония на площад „Съединение“, а в 21:00 ч. ще произнесе слово.

Празненства ще има и в София. От 11:30 ч. пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски“ 81 ще се проведе тържествено честване на 133-та годишнина от Съединението.

Слово ще произнесе доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община.