109591_660_370

115 години Илинденско-Преображенско въстание

Над 2000 души на Петрова нива, там бе е и президентът Радев

Хора от цялата страна отбелязаха 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в историческата местност

Снимка: БТС

Над 2000 души пристигнаха в сърцето на Странджа на Петрова нива, за да отбележат 115-ата годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. На събора присъства и президентът Румен Радев, под чийто патронаж се провежда.

На събитието присъстват, освен държавният глава, вицепремиерът Валери Симеонов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на АБВ Румен Петков и евродепутатът Ангел Джамбазки.

Заупокойна молитва ще бъде отслужена в памет на загиналите във въстанието, а традиционно честването ще завърши с тържествена заря-проверка, която ще освети небето в Странджа.

 

Именно в местността Петрова нива на 29 юни 1903 г. се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов.

Въстанието в Странджа избухва на 6 август – ден Преображение Господне. За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската република.

Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

За пръв път през 1926 г. в местността Петрова нива се събират наследници на преображенци. Оттогава всяка година тракийци от цялата страна пристигат, за да почетат това свещено за въстанието място, където се е провел съдбовния конгрес, на който се взима решение за избухването на бунта. През 1958 г. по инициатива на Тракийските дружества в България на поляната, където е проведен конгресът, е построен паметник в памет на загиналите герои. Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения.

През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

 

Print Friendly

Автор: Канал 3


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *