Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши ценности. Това написа в официалната си Фейсбук страница президентът Румен Радев по повод Деня на независимостта – 22 септември, който честваме днес.

„Водени от убеждението, че само независима България може да бъде наистина свободна, преди 116 години в старопрестолната столица Велико Търново нашите предци отхвърлиха васалитета на страната ни към Османската империя и укрепиха вярата на българите в собствените ни сили. Този исторически акт ни завеща безценен урок, все така актуален и днес – отстояването на българските национални интереси, а не примирението и сляпото следване на чужда воля, е пътят за достойното развитие на България. Честит празник!“, се казва още в публикацията на държавния глава.

Денят на независимостта е

Денят на независимостта е

На 22 септември със специален манифест във Велико Търново княз Фердинанд обявява България за независимо царство

И други политици ни поздравяват с празника, като поздравленията изразяват и техните послания за независимост.

Първи тази сутрин с прессъобщение от пресцентъра на ДПС с приветствие излезе Делян Пеевски. Именно днес, на този празник, „най-силно осъзнаваме смисъла и значението на думите свобода и независимост“, според Пеевски, а днешният ден е основополагащата стъпка за развитието ѝ като модерна, европейска държава.

„Ние трябва да продължим развитието на България, следвайки нашия евроатлантически път и да отстояваме с много воля и решителност нашия национален интерес. Само обединени и преодолели партийния егоизъм можем да дадем на хората онази държава, в която те желаят да живеят и в която да растат децата им – стабилна и просперираща. Честит ден на Независимостта! Да живее свободна и независима България!“

Служебният премиер Димитър Главчев честити празника във Фейсбук профила си, като той публикува и снимка на Манифеста за независимостта на България.

Снимка 683470

Източник: Фейсбук: Димитър Главчев

ГЕРБ също качиха снимка във Фейсбук страницата си с поздрав по повод Деня на независимостта. 

Днес отбелязваме 116 години свободна и горда България. Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух и решителност да отстояваме независимостта на България. Това пък написа Кирил Петков от ПП-ДБ.

Бившият премиер Николай Денков от ПП-ДБ пък написа: Преди 116 години умни български политици – дипломати, с подкрепата на хората решават, че никой друг няма да диктува съдбата им. България става независима държава и тръгва по пътя на своето европейско развитие.

Също така Денков подчертава, че през последните години пътят към европейското развитие през последните години стана неравен.

Но Денят на Независимостта ни напомня, че ако сме единни в общите ни цели и ако не се снишаваме пред бабаитите, жадни за еднолична власт и облагодетелстване, то децата и внуците ни ще изградят бъдещето си тук, пише още бившият премиер.

Снимка 683471

Източник: Фейсбук: Николай Денков

За Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“, днешният ден е повод за размисъл. Отново във Фейсбук той написа, че „за да имаме независимост, първо трябва да имаме свобода. Свободата си не сме получили даром, дали сме кръв за нея!“. Също така Костадинов е качил и клип.

Снимка 683472

Източник: Фейсбук: Костадин Костадинов

Илхан Кючюк от коалицията на ДПС около Доган или Алианс за права и свободи също честити празника във Фейсбук.

На 22 септември България отбелязва Деня на независимостта. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908г. с манифест на княз Фердинанд. Така страната ни – една от най-старите в Европа, се появява отново на световната карта, написа той.