768x432trg5rtgtfg4r

113 години независима България

Днес честваме 113 години от обявяването на независимостта на България. Това става на 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест на княз Фердинанд Сакскобургготски, който след този акт вече се титулува цар.

На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина, като част от договореното във връзка с българската независимост.

Българо-османските отношения са уредени с помощта на Русия. На 6 април 1909 г. българският министър на търговията Андрей Ляпчев и Рифат паша подписват протокол за признаване на независимостта от Османската империя.

Осем ползи за България от обявената независимост

Руската империя поема плащането на исканите от Високата порта 125 милиона златни франка (около 2,4 млрд. съвременни лева) като приспада тази сума от османския дълг, останал от Освободителната война (1877-1878 г.). А България се задължава да плати 82 милиона златни франка на Русия за срок от 75 години.

Реално България плаща само малка част от тази сума – близо 14 млн. златни франка. През 1914 г. започва Първата световна война, в която Русия и България са противници. После, през 1917 г. избухва Руската революция. А водените от Владимир Ленин болшевики обявяват мир без репарации и контрибуции.

До обявяването на независимостта си България е васална държава на Османската империя и като такава плаща ежегодно данък на султана, като участва и в погасяването на огромния османски държавен външен дълг.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ – ВИЖТЕ ТУК

………………………………….

България чества 113 години от обявяване на независимостта на страната.

На крепостта „Царевец” се състоя военният ритуал по издигането на националното знаме, бяха поднесени и венци на Пирамидата на Независимостта. Преди това бе прочетен Манифестът за независимостта на България от 22 септември 1908 г.

„Възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от духа на Велико Търново, нашата историческа и духовна столица. Неслучайно преди 113 г. прокламацията за независимостта огласява именно старопрестолните улици и обявява, че българската държава заема своето достойно и равнопоставено място на европейската и световна сцена. Че възродена България не ще бъде подвластна вече на никого.“

Това заяви президентът Румен Радев в словото си по повод Деня на независимостта 22 септември.

Борисов: Призовавам лидерите на политическите партии да загърбят егото си

„И днес този дързък акт вдъхновява с проявените твърдост и характер. И днес ние се гордеем с нашите предшественици, защото този мащабен исторически акт не е толкова случайност, независимостта е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум. Тя е градена на усилията на държавници, но и на силата на уверения в себе си народ. Министър-председателят Александър Малинов ще напише, че вестта е посрещната в цяла България с ентусиазъм и радост“, добави президентът.

Независимостта
БГНЕС

Честваме 113 години независима България„За българите независимостта е морална победа превърнала се в мощен стимул за икономически подем и всеобщ възторг. Вярата на българския народ да кове съдбата си със собствените си ръце е нужна и днес. Нека помним, че нашите предци избраха заедно съдбата си и бъдещето си на свободни и независими българи. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на родината, за да остане онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения. Да живее свободна и независима България“, завърши словото си президентът Радев.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *