1-фар (1)

100 години Бургаски периодичен печат -Подкрепете местния печат !

        

 Първият бургаски вестник е отпечатан на 20.07.1885 г., а първият ежедневник  „Бургаски фар”  е  на 09.04.1924 г.

И двата вестника са незаменими и важен източник на информация, отразяван в бургаската  преса.Към  тях от 1885 г., и понастоящем, са излизали  над 250 вестници и списания и над 50 заглавия като еднократни издания по различни поводи.                                  

Независимо дали се отнася за политическа, икономическа и културна история, или за която и да било обществена сфера със собствена логика на развитие все  пак  е обвързана с общия социален контекст на историческия период. Историята на бургаската  преса  не би могла да прави изключение. Както няма една история, така няма и една преса, а множествеността налага вглеждане в явните и скритите сили на журналистическото развитие.

208_IMG_3523 (1)

 

 

 

 

 

Максим МОМЧИЛОВ                                                                                                                                              

Под  името „Бургаский вестник” е първият вестник разпространен на 20 юли 1885 г. в Бургас.Излиза всяка събота до 10 май 1886 г.Редактор на изданието е Петър Горанов.Впоследствие издаването на вестници /и списания/ се колебаят в различните издания.

До края на XIX  век излизат 30 издания със заглавията и редактори:

„Борец”- Димитър Шишков

„Бургас”, Бургаски глас”, „Бургаски новини” – Николакос Николаидис

„Вестник за обявления”- Иван Кираджиев

„Голгота”- Никола Иванов

„Женски глас” /1899-1944 г./- Стоян Иванов,Жени Божилова-Патева и др.

„Законност”- Димитър Шишков

„Ново време” – Георги Божилов”

„Чеплю”-Иван Дочков.

Годишно излизат 1-2 вестника, а през 1903 г.- нито един.До началото на 20-те години на м.в. вестниците са седмичници,понякога  излизат по-рядко, а има единични случаи,  когато се издават два вестника в седмицата. Началото на първия бургаски вестник е през 1920 г., когато излиза  брой на седмичника за търговия, икономия, стопанство и  информация вестник „Фар“, издаден от Американско-българското представителство в Бургас. Издаването му е от Организационен комитет, а печатането му през 1920 г. е ставало в печатницата на Стефан Боев.

На 09.04.1924 издател на вестника става запасният генерал Йосиф Йосифов. Той променя периодиката и името на медията и новия ежедневник за политика и информация започва да излиза под името „Бургазки фаръ“

 Началото на всекидневния бургаски печат започва през 1923 г.:                                                                                                 

„Морска заря” /1923-1941/-независим всекидневник за информация,а през 1924 г. се слива с вестник „Бургаски фар”, но започва да излиза самостоятелно, а някои от броевете носят името „Бургаска морска заря”.В годините редактори стават: Иван Пискюлски,Панайот Стайчев,Александър Дагоров,Петър Попов,Груд Иванов,Киро Киров.                                                                                                                                                    

 „Бургаски фар” /1924-1944/ – независим всекидневник за политика и информация,за кратко време излиза вечерното издание „Вечерна бургаска поща”,а за определен период се слива с „Морска заря”.В годините редактори стават:  Йосиф Йосифов,Панайот Стайчев,Светлозар Ловджиев,Васил Павурджиев,Методи Вечеров.                                                                                                     

„Вечерна бургаска поща” /1928-1944/- независим всекидневник за политика и информация.Главен редактор е Груд Иванов.Били са редактори и: Йосиф Йосифов,Никола Махаронц,Панайот Стайчев.От бр.90 има седмични хумористични страници с рубриките: „Водовъртеж”,”Смях и злъчка”,”Осил”.                                                    

  „Последна бургаска поща” /1929-1936/ – всекидневник за информация,стопанство и култура.Стопанин и редактор е Стоян Чепов.През 1944 г. спират да излизат всички периодични издания, с изключение на единствения ежедневник „Народен фар” с главен                                            редактор Светлозар Ловджиев, преименуван на „Черноморски фронт”.                                                             

home~d1fq5K~Ynsiin_1_sПрез 1988 г. „Черноморски фронт” е преименуван на „Черноморски фар”.Преди това главни редактори последователно стават: Димитър Дъбин,Георги Томов,Стоян Събев,Желязко Кьосев,Стойчо Стайков,Стойчо Гоцев,Младен Карпулски.

 

 

 

От 1989 г. започват да излизат всекидневниците: „Черноморски фар”,”Бургас днес”, ”Бургас днес и утре”,”Компас” и седмичниците: „Свободен бряг”,”Бизнес юг”,”Морски вестник”,”Черно  море юг”,” Ек  от седмицата”, „Бургаска поща”, „Ало, Бургас”.

През периода до 2019 г. вестниците прекратяват да излизат с изключение на „Черноморски фар” и „Ало,Бургас”.

Публикувано в бургаската преса:                                                                                                                   

На 07.06.1906 вестник „Нова епоха” съобщава,че Бургаският окръжен съд гледа дело против редактора на вестник „Край” Сава Донев,че е поместил във вестника статия с обидно за княза съдържание.

На 05.01.1909 вестник „Злъчка” съобщава заглавието „Кръволоци.Свирепо нападение върху нашия редактор” с началото на текста: „Шайка от полицаи и пожарникари е нанесъл тежък побой върху редактора на вестника Джендо Москов”.

На 26.06.1931 вестник „Бургаски фар” съобщава,че полицията е забранила вестника да се разпространява в Северна България поради това,че критикува за някои порядки в политическия живот.

На 07.06.1934 вестник „Бургаски фар” след преврата на 19.05.1934  главния редактор Светлозар Ловджиев съобщава: „От тази малка трибуна ние и занапред ще казваме своята дума по всичко онова, което интересува, което болно засяга обществото; ще ставаме изразител на народните болки и тежнения; ще се борим за възтържествуването на правдата,истината и красотата над лицемерието,подлостта, безчестието и лъжата…”.За тези и други подобни публикации областният директор е съставил актове срещу Ловджиев.
На  09.10.1934 вестник „Бургаски фар” съобщава,че в Бургас е проведена журналистическа конференция.

На 23.09.1936 вестник „Вечерна бургаска поща” съобщава за тържествено посрещане на чехословашки журналисти.

На 14.09.1937 вестник „Бургаски фар” съобщава,че по повод на 10-годишнината от постъпването на работа във вестника на главния редактор Светлозар Ловджиев се състояло празненство за по-тясно сближаване  между ръководството и сътрудниците.

На 04.07.1938 вестник „Вечерна бургаска поща” съобщава за общоградско събрание за откриване на изложбата по печата,организирана  от федерацията на журналистите в Бургас.

На 01.04.1943 в  „Държавен вестник” е публикуван списъка на професионалните журналисти, в т.ч. и от Бургас: Васил Козаров,Владимир Бурилков,Груд Иванов,Йосиф Йосифов,Сава Боновски, Светлозар Ловджиев,Стефан Каракостов,Стоян Чепов,Тодор Коюмджиев.

На 20.04.1943 вестник „Бургаски фар” съобщава,че за серия публикации против въвличането на Царство България във войната на страната на Хитлеристка Германия Светлозар Ловджиев е интерниран в с.Розино.Под натиска на журналистическата общност в страната Ловджиев е освободен след два месеца.

След  09.09.1944 дружеството на журналистите в Бургас се обединяват работещи в окръжния вестник „Черноморски фронт”, окръжните кореспонденти на централните вестници, БНР,БТА,София прес,БНТ, активно се включват в инициативите на СБЖ.

6 чг (1)В годините през бургаския периодичен печат са били и вестниците: Айтос-24, Карнобат -24, Поморие-14, Несебър-7, Созопол,Средец и Сунгурларе- по 3, Царево-3, Малко Търново-2, Камено-1, Приморско-1,Руен-1.

 

11А „Слънчев бряг прес”-Несебър е единственият, който излиза като независим вестник в бургаския периодичен печат.

……………………………………………………….

ПОДКРЕПЕТЕ МЕСТНИЯТ ПЕЧАТ !

В дните на сложната и противоречива обстановка в страната,ръкопляскахме и възхвалявахме борците на предния фронт с коварния короновраг.

Всеобхватно,постоянно,напоително ,натрапчиво и противоречиво, събитията по дни и часове намираха своя противоречив образ в настръхналите до болка медии.

Своето място в този нов и неочакван екстаз имаха и т.н.местни печатни медии,които през изброените по-горе сто години ставаха все по-малко и на много места съвсем изчезнаха.

Само човек,който десетилетия е бил в процеса от А до Я на местния печат може да оцени голямата му роля,която дори редица централни издания не успяха да си спечелят.

Не случайно преди време нарекох Несебърският вестник „Слънчев бряг-прес“-Музей.Защото през 58-те години на съществуването му ,в страниците му са запазени знаменателни събития на славната история на Несебър,община Несебър и региона.През всичките тези години десетина негови журналисти успяха да огласят това,което хиляди местни личности направиха за този славен край.

Сега,когато се връщаме към „нормалния живот“,местният печат също се нуждае от подкрепа.За него няма да се присети нито ЕК,нито централната власт.За сметка на това местният печат винаги е имал подкрепата на местната власт,бизнес и общественост.

Сега това не е достатъчно !

Повече трябва да сме тези,които се обръщат към този феномен,който диша напук на социални мрежи и интернет-издания.Защото книжният вестник има особен аромат и там отпечатаното не може да се променя и манипулира.

А как може да се помогне на месния вестник?В областните градове има от едно до 2-3 издания,а само в малко от общинските центрове -по едно.

Затова:

-абонирайте се за местния вестник

-купувайте го редовно

-купувайте повече броеве и го подарявайте на приятели и клиенти в офиси,магазини,хотели,ресторанти и др.

-рекламирайте в местния вестник

-измислете и друг начин на подкрепа

Само по този начин местният вестник във вашия град ще дочака и надмине своята 100-годишнина!

 

Красимир Косев

бивш гл.редактор на в.“Слънчев бряг“

собственик и управител на интернат -изданието „Несебър нюз“

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *