32146_r1SbzmMlGsGx1E5Qg0ICgi8KmKyJvR-560x315-trim(0,0,667,500)

10 януари 1944: убийствена „стрелба от упор“ по София

 

g_chaldykovД-р Георги Чалдъков

По официални данни, на 10 януари 1944 г. на обед около 200 американски бомбардировача и 100 изтребителя нанасят удари по София, а през нощта 80 британски – хвърлят още стотици бомби. Убити са 1243 човека и са ранени 710.

Разрушени са 3731 сгради, 427 са полуразрушени – от общо 1784 бомби. Това не е първата, нито последната „стрелба от упор“ (Point Blank) по София, но е най-убийствената. По време на тази операция София е бомбардирана 11 пъти, както – и други български градове.

Тогава британският премиер Уинстън Чърчил цинично казва: „София трябва да бъде изравнена със земята и в развалините й да се засеят картофи! След като лекарството е свършило толкова добра работа, нека да продължат да получават допълнителни дози от него.”

На 4 октомври 2010 г. пред посолството на САЩ в София е церемониално открит паметник на 159 американски летци, загинали при бомбардировките на мирни граждани на София. В къщата на убитите, паметник на убийците – безсрамна арогантност. В която  участват и български министри и депутати, Националната гвардейска част на Република България, Гвардейският духов оркестър на Българската армия и Оркестърът на Военновъздушните сили на САЩ в Европа, който – О, времена, о нрави! – е на  петдневно турне в България.

Сега българските политици послушно ще купуват F-16 Fighting Falcon блок 70/72, американски реактивни „Бойни Соколи“ да пазят (?) София.

Докато „Тръст за здравето на Америка“ (Trust for America’s Health) обсъжда „F as in Fat: How Obesity Threatens America’s Future” (М, като Мазнина: Как затлъстяването влияе на бъдещето на Америка). От статията научаваме, че броят на затлъстелите американци през 2013 г. е увеличен в 28 щата и, че в 38 щата 25 процента от хората са затлъстели. Така САЩ са “най-дебелеещата” страна в света. От статията „Homo obesus Bulgaricus научаваме, че в България през 2016 г. са умряли 107 580 човека, от тях от усложнения на затлъстяването – миокардни инфаркти и мозъчни инсулти – около 72 000 човека.

Така България е една от „най-умиращите страни“ в Европейския съюз. Която ще прави стадиони за стотици милиони за световно по футбол и ще купува военни самолети за милиарди долара.

Тук вече „Думата има Марк Тулий Цицерон”. Той запита: Докога, политици, ще злоупотребявате с нашето търпение?

 

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *