Шест политически партии биха влезли в следващия парламент, ако изборите бяха днес. Това показват данните от проучване на моментните електорални нагласи на Медиана.

Изследването е проведено в периода – 19 – 24 февруари 2023 г. В него са участвали 973 пълнолетни граждани. Проучването е проведено чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Изследването на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Моментните електорални нагласи показват, че ГЕРБ-СДС остава първа политическа сила, като има подкрепа от 24.6%. Партията на Борисов има преднина с около 2 пункта пред коалицията Продължаваме промяната – Демократична България, която печели 22.7 процента.

Като трета политическа сила се очертава Възраждане. Партията увеличава леко подкрепата си спрямо предходните избори, като събира 12.5%. На четвърта позиция се нарежда ДПС с 11.3%.

След бурния конгрес БСП се намира в тежко положение. Данните показват силно разколебаване на червените избиратели, които макар и намалели са традиционно силно консолидирани около своята партия. БСП все пак събира 8.9 процента подкрепа.

5 партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес, сочи проучване на Галъп

5 партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес, сочи проучване на Галъп

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ си оспорват първото място

Партията на Стефан Янев „Български възход“ също близа в парламента като събира 4.5 подкрепа. Под чертата, но с шанс да бъдат част от следващото Народно събрание остават ИТН с 3.1% и Левицата с 3.5%.

Избирателите решили да подкрепят друга партия са 2.8 процента. Хората, които не подкрепят никого пък са 6.1%.

Проучването на Медиана показва, че политикът с най-голяма обществена подкрепа (49%) е президентът Румен Радев. Останалите челни места се допълват от Бойко Борисов (26%), Мая Манолова (20%), Костадин Костадинов (20%) и Стефан Янев (19%).

Както по отношение на влизането в еврозоната, така и по въпроса за предоставянето на оръжия за Украйна обществото като цяло е подчертано негативно настроено. Данните показват, че двете теми тясно се преплитат. От едната страна са последователните „евроатлантици“ (около 20 %), които искат както да предоставяме оръжие за Украйна, така и да въведем веднага еврото. От другата страна са „евроатлантико скептиците“ (около 60%), които смятат, че България, в момента, трябва да се дистанцира от подобни движения (както по отношение на оръжията, така и по отношение на еврозоната).