Чрез виртуални аптеки са източени от РЗОК-Пловдив близо 1 100 000 лева. Болните не са ощетени, а са получавали лекарства от реални аптеки.

Чрез фалшиви документи, техните имена са дублирани и така виртуалните аптеки получат средства от касата за  предоставени медикаменти, обясни окръжният прокурор Румен Попов, на извънреден брифинг в Пловдив, съобщава 24 часа.

Схемата е била следната: „Деспотов и Манев са предоставяли на собственика на аптеките информация за тежко болни пациенти, предимно с хептатит C. Николай Александров е наел подставеното лице, за да регистрира три виртуални аптеки. На тях Касата е превеждала средства за медикаментите на въпросните пациенти, които са били дублирани“, коментира прокурор Попов.

Припомняме, вчера в Пловдив са задържани шефа на дирекция в РЗОК Иван Деспотов и колегата му Влади Манев. Заедно с тях са задържани собственикът на верига аптеки Николай Александров и мъж, който е бил подставено лице в схемата.

Арестуваха петима от здравната каса в Пловдив

Обновена

Арестуваха петима от здравната каса в Пловдив

Арестите са заради корупция

Прокурор Галин Гавраилов обясни, че подставеното лице е подписвало всички документи. Той е теглел от банката парите, които здравната каса е превеждала за лекарствата на тежко болните пациенти и ги е предавал на собственика на реалните аптеки Николай Александров, който впоследствие ги е разпределял на участниците в схемата.

Александров е наемал за виртуалните аптеки магистри фармацевти, плащал им е заплати, без те да ходят на работа. Манев и Иван Деспотов са обвиняеми за получаване на подкуп от 50 хиляди лева от Николай Александров и за помагачество за документна измама.