Централната избирателна комисия отказа да регистрира за участие в изборите и двете коалиции на ДПС – както „Движение за права и свободи – Ново начало“ на Делян Пеевски, така и „Демокрация, права и свободи – ДПС“ около Ахмед Доган, съобщава bTV.

Двете решения бяха взети единодушно от Комисията с 15 гласа „За“. Те подлежат на обжалване пред ВАС.

Причината за отказа е, че и двете коалиции включиха в състава си партията ДПС.

Припомняме, преди дни ЦИК постави условие на двете коалиции да докажат, че ДПС не е част от техния състав. Те обаче така и не изпълниха това указание.

По-рано Върховният административен съд даде на коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“, представлявана от Джевдет Чакъров, да предостави пълномощно за оттегляне на подадената жалба срещу указанията, с които ЦИК поиска да удостоверят, че партия ДПС не влиза в техния състав.

ДПС-Доган подава жалба във ВАС за указанията на ЦИК

ДПС-Доган подава жалба във ВАС за указанията на ЦИК

Заради указанията на Комисията относно двете крила на ДПС

Комисията поиска и от двете ДПС-та такива документи, защото законът не позволява една и съща партия да участва в две коалиция. Заедно с жалбата в съда постъпи и молба за оттеглянето ѝ. Независимо от това ВАС образува дело и даде указания на „Демокрация, права и свободи – ДПС“ да бъде предоставено пълномощно за молбата за оттегляне.

Нито „Демокрация, права и свободи – ДПС“ на Доган, нито „Движение за права и свободи- Ново начало“ на Пеевски се съобразиха с указанията на ЦИК.

На 2 септември след безпрецедентен казус в ЦИК бяха регистрирани и двете коалициии, след като Комисията реши да приеме паралелно заявленията за участие в изборите и на поддръжниците на Ахмед Доган, и на тези на Пеевски.

Тогава беше блокирано началото на регистрацията на партиите за вота на 27 октомври заради спор между ДПС-Пеевски и ДПС-Доган кой трябва да се запише пръв.

Това наложи и извънредно заседание на Централната избирателна комисия, като над шест часа вратите на ЦИК останаха затворени с полицейска охрана.

ЦИК иска от двете ДПС коалиции да докажат, че не са ДПС

ЦИК иска от двете ДПС коалиции да докажат, че не са ДПС

Искат документи, с които да удостоверят, че партия ДПС не е част от техния състав

Междувременно стана ясно, че Върховният административен съд е оставил без разглеждане жалбата, подадена от Коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“, представлявана от Джевдет Чакъров, срещу указанията на ЦИК.

Върховните магистрати приемат, че жалбата е недопустима, тъй като със заявлението от 8 септември жалбата е оттеглена. Това действие десезира съда, поради което по нея не се дължи произнасяне.

Освен това указанията на ЦИК за отстраняване на непълноти или несъответствия в документи за регистрация на коалиции не подлежат на самостоятелно съдебно обжалване. Само отказът за регистрация може да се обжалва пред ВАС. Недопустима жалба не подлежи на разглеждане и поради това делото се прекратява.